Ziens­wijze: hoe kunnen natuur­doelen worden gehaald?


Indiendatum: feb. 2013

1. Recent verscheen het PBL rapport Kwaliteit voor Water 2

De Conclusies logen er niet om:

  • Gebruiksdoelen water (o.a. landbouw, drinkwater, recreatie) meestal gehaald, natuurdoelen worden niet gehaald.
  • De laatste jaren stagneert de verbetering van de waterkwaliteit, vooral bij fosfor en bestrijdingsmiddelen.
  • Doelen ecologische waterkwaliteit vaak niet haalbaar in combinatie met huidige landbouw.
  • De belasting van het oppervlaktewater vanuit landbouwgronden is maar beperkt verminderd en is nu de grootste bron van nutriënten.
  • Met het huidige mestbeleid verbetert de oppervlaktewaterkwaliteit nauwelijks.
  • Waterbeheer is vooral afgestemd op het faciliteren van de landbouw.
  • Vergeleken bij burgers betalen boeren relatief beperkt mee aan het waterbeheer.

Het rapport werd in 2012 gevolgd door een Nota: Kaderrichtlijn Water: Nota Belangrijke Waterbeheerskwesties. Deze is opgesteld door het Centrum voor Publieksparticipatie in samenspraak met diverse maatschappelijke opganisaties. Dit in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, als voorbereiding op de in 2015 opnieuw vast te stellen Stroomgebiedbeheerplannen.

Hoewel het PBL rapport met grote nadruk werd genoemd werd er in de Nota betrekkelijk weinig mee gedaan. Met name het mestbeleid kwam nauwelijks aan de orde. Wel moesten Waterschappen beleid gaan ontwikkelen om veenbodemdaling tegen te gaan. Tot 21 juni 2013 kunnen er zienswijzen worden ingediend op deze Nota.

Vragen:

1. Gaat Rijnland een Zienswijze indienen? Onze partij zou dat toejuichen: het is een goed moment om (zoals al enige malen is toegezegd) om de Rijksoverheid te wijzen op hun inadequate beleid waar het gaat om emissies en de belasting van nutriënten naar het oppervlaktewater; en dat mede daardoor KRW-doelen niet binnen bereik komen, met alle risico's (ook financiële sancties) vandien.

2. Zo ja, is het DB bereid deze zienswijze aan de VV voor te leggen, zodat we dat kunnen becommentariëren dan wel aanvullen?

3. Zo ja, op welke wijze kunnen de AB-leden input leveren op de concept-zienswijze?

Indiendatum: feb. 2013
Antwoorddatum: 27 mrt. 2013

Rijnland zal niet eigenstandig een zienswijze indienen.

Rijnland werkt bij de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water nauw samen met het Rijk ,de 4 provincies, 8 waterschappen, en de gemeenten). Voor de afstemming van de planvorming en –uitvoering is het bestuurlijk overleg Rijn-West ingesteld, waarin Rijnland wordt vertegenwoordigd door de hoogheemraad Schouffoer. Aan het RBO is ook een klankbordgroep gekoppeld waarin diverse maatschappelijke organisaties zijn vertegenwoordigd. Meer informatie hier.

De genoemde rapporten zullen worden gepresenteerd en besproken in dit overleg. Het RBO Rijn-West zal vervolgens een reactie geven en de conclusies geheel of gedeeltelijk betrekken bij de planvoorbereiding voor het SGBP2. De portefeuillehouder zal u hierover informeren.

Interessant voor jou

Veenweidedaling, extra dijkonderhoud en CO2 uitstoot.

Lees verder

Deltaprogramma: betrek dierenbelangen bij risicoanalyse

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer