Vragen voor­lich­tings­video muskus­rat­ten­beheer


Indiendatum: mei 2014

Enige tijd geleden bezocht de Partij voor de Dieren in Rijnland samen met Hoogheemraad Aad Straathof en projectleider Niek Oortman de pilot 'Polder Oudendijk maatregelen muskusrattenwering'. Een bijzonder interessant project, mooie en heldere inleiding, zeker ook een excursie waard voor de hele Commissie VGZ. Een kort verslag.

Het project heeft de bedoeling om te voorkomen dat muskusratten in kwetsbare dijken hun burchten graven, zie ook de door Rijnland gepubliceerde doelstellingen:

Enige citaten daaruit:

'Naast beheer is het ook mogelijk preventieve maatregelen te nemen. Op drie locaties (proefvakken) in polder Oudendijk experimenteert het hoogheemraadschap van Rijnland met constructieve maatregelen om graafschade te voorkomen'

'Thea de Roos- van Rooden "is groot voorstander van het voorkomen van de muskus- en beverrat, want preventie is beter dan vangen."'

Rijnland heeft ook een uitstekende video gemaakt (zeker vergeleken met andere waterschappen waar angst zaaien voor muskusratten de overhand heeft), eerlijke voorlichting, waar voor- en tegenstanders hun verhaal mochten houden.

Aan het woord komen o.a. André van Veen (Muskusrattenbeheer West- en Midden Nederland) en Dick de Vos (Partij voor de Dieren Rijnland). Aan het einde van de video leek er toch een adder onder het gras te zitten. Het gaat om de aanleg van een terp voor de dijk, van de dijk gescheiden door een stukje natuurgebied. Citaat André van Veen (onderstreping door PvdD): "En dat moet dus eigenlijk gaan functioneren dat als de muskusrat aankomt dat hij in zo'n hoge terp kan gaan wonen in het voorland voor de dijk. En zodoende dat hij daar zich gaat vestigen en dat wij ze op die manier daar in kunnen vangen en dat ze niet de kwetsbare dijk aantasten. Dat is eigenlijk de opzet van het project".

In onze ogen ontpopt André van Veen zich hier als de klassieke muskusrattenbestrijder. Uit stukken van Rijnland en uit de voorlichting gegeven tijdens de excursie is ons duidelijk gemaakt dat de terp een preventieve maatregel was en niet een nieuwe truc om muskusratten te vangen.

Enige vragen om duidelijkheid te krijgen van het bestuursstandpunt hierover:

Is het aanleggen van de terp een lokmiddel om muskusratten op een andere plaats te vangen dan in de dijk, zoals de heer van Veen suggereert?

  • Zo ja, wilt U dan de voorlichting (zie doelstellingen) op internet hieraan aanpassen?
  • Zo nee, bent u dan bereid de gewraakte zinsnede uit de video te laten verwijderen?

Is de terp een preventieve maatregel om te voorkomen dat muskusratten zich in de dijk vestigen, maar dat ze hun burcht wel in de terp kunnen graven zonder dat muskusrattenbestrijders dit aangrijpen voor nieuwe vallen?

Haarlem, Leiden; 1 mei 2014

Lowie van Liere, Dick de Vos

Indiendatum: mei 2014
Antwoorddatum: 2 mei 2014

Het doel van het experiment met muskusratwerende maatregelen bij polder Oudendijk is tweeledig: de mogelijkheid onderzoeken om de maatregelen aan te brengen (technisch, kosteneffectief), en in de tweede plaats om te observeren wat het gedrag van de dieren rond deze voorzieningen is. Daarvoor is echter geen monitoring opgezet.

Het antwoord is daarom niet ja en niet nee. Het filmpje op het internet laat het experiment zien vanuit het perspectief van de vanger en de beleidsmaker/bestuurder. Het filmpje wil de grote betrokkenheid laten zien van beide partijen bij het beheer van muskusratten. Dat deze gezamenlijkheid uitloopt op spraakverwarring en ogenschijnlijke tegenstelling is een journalistieke vaststelling. Het Rijnlandse bestuursstandpunt (maatregelen om geen ratten te hoeven doden) is door de heer De Vos duidelijk en bij herhaling genoemd.

Het filmpje kan daarom niet worden aangepast maar kan zo u wilt van de Rijnland-website worden verwijderd.

Noot: Dat willen we niet, behalve enige onduidelijkheid, die we aangestipt hebben, kan de video op internet blijven bestaan.

Interessant voor jou

Technische vragen Effectmonitor Rijnland

Lees verder

Drugs in riool- en oppervlaktewater

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer