Drugs in riool- en oppervlaktewater
Indiendatum: jun. 2014
De heer Van Liere van de Partij voor de Dieren heeft tijdens de rondvraag van commissie Voldoende Water van 8 april jl. vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoeksrapport ‘Comparing illicit drug use in 19 European cities through sewage analysis’. In dit onderzoek zijn gegevens van illegaal drugsgebruik in negentien Europese steden vergeleken op basis van analyse van rioolmonsters. In Nederland heeft KWR deelgenomen aan dit onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat er grote hoeveelheden drugs in het rioolwater terecht komen.
Vragen:
- Wat is de retentie (het tegenhouden) van deze stoffen in de zuiveringsinstallaties?
- Wat zijn de effecten van deze drugs zijn op het waterleven?
- Kan STOWA dit onderzoeken als de invloed op de ecologie onvoldoende bekend is?
Indiendatum:
jun. 2014
Antwoorddatum: 27 jun. 2014
1. Wat is de retentie (het tegenhouden) van deze stoffen in de zuiveringsinstallaties
Het onderzoek van KWR geeft informatie over drugsresten aangetroffen in het influent van afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI’s) in drie Nederlandse steden (Amsterdam, Eindhoven en Utrecht). Er is nog geen specifiek onderzoek gedaan naar verwijdering van drugsresten tijdens het zuiveringsproces, zoals wel is gedaan voor humane geneesmiddelen. Hoewel awzi´s in de eerste plaats niet zijn ontworpen voor verwijdering van geneesmiddelen, blijkt dat na zuivering gemiddeld 65% van de totale vracht geneesmiddelen uit het afvalwater is verdwenen. Daarbij zijn er middelen die niet of nauwelijks worden verwijderd en middelen die goed verwijderd worden. Het verwijderingsmechanisme is per stof(soort) verschillend en kan bestaan uit opname en afbraak door micro-organismen door of ab- en adsorptieprocessen (en daarmee verwijdering via zuiveringsslib/verbranding). Drugsresten zullen zeer waarschijnlijk een vergelijkbaar verwijderingsrendement als geneesmiddelen kennen.
2. Wat zijn de effecten van deze drugs zijn op het waterleven?
RIVM heeft in 2011 onderzoek gedaan naar drugsresten in oppervlaktewateren en de effecten voor drinkwaterkwaliteit en ecologie. In dit onderzoek bleven de concentraties in oppervlaktewater ver onder de signaleringsparameter van 1 microgram/l voor oppervlaktewater bestemd voor de bereiding van drinkwater. Ook de ecologische relevantie bleek uit het RIVM onderzoek van 2011 beperkt te zijn. Naar aanleiding van kamervragen over het nieuwe KWR rapport heeft minister Schultz van Haegen in april 2014 toegezegd het RIVM te vragen om de ecologische relevantie opnieuw te bekijken.
3. Kan STOWA dit onderzoeken als de invloed op de ecologie onvoldoende bekend is?
Bij de STOWA zijn nog geen specifieke publicaties over het effect van drugs in oppervlaktewater op het aquatisch milieu. Er zijn inmiddels wel diverse onderzoeksvoorstellen voor dit onderwerp te vinden op de STOWA-site.
Interessant voor jou
Vragen voorlichtingsvideo muskusrattenbeheer
Lees verderImidacloprid revisited 2014
Lees verder