Imidacloprid in efluenten zuiveringsinstallaties
Indiendatum: jul. 2013
Op 25 april stelde de Partij voor de Dieren bestuursvragen over de vracht van imidacloprid in effluenten (effluent is het gezuiverde water dat een rwzi loost op het oppervlaktewater) van zuiveringsinstallaties, en een eventueel verbod op lozingen naar het riool door kassen. Het antwoord behandelde echter niet de vrachten, vandaar dat de PvdD een vervolgvraag stelde. Het antwoord hierop stelde dat de vrachten in Rijnland in de orde van grootte van 10-7 kg jaar-1 per rwzi zouden zijn. Omgerekend zijn dat tienden van milligrammen per jaar, en dat vond de PvdD, die zelf ook berekeningen uitvoerdde, ongeloofwaardig. Volgens de Emissieregistratie liggen de jaarvrachten in 2011 tussen 0,02 en 10 kg jaar-1, het gemiddelde was toen 0,7 kg jaar-1. Op 1 juli 2013 stelde de Partij voor de Dieren een vervolgvraag en wees Rijnland met voorbeelden uit de Emissieregistratie op de 'onmogelijkheid' van hun berekeningen, en toonde tevens hun eigen berekening. Hieronder volgen de vragen:
3 mei 2013. Bestuursondersteuners, Wederom dank voor jullie snelle antwoord. En dank voor de berekening van de jaaremissies van imidacloprid. Echter, de antwoorden liggen in de grootteorde van 10-7 kg/jaar. Dat is ongelofelijk laag, vandaar dat ik een kleine berekening op jullie getallen in het antwoord heb losgelaten. Ik heb met de verkregen gegevens ook een jaaremissie berekend en kom op een geheel ander resultaat, zelf denk ik dat ik ergens een factor 10 over het hoofd heb gezien. Ik kom op bijvoorbeeld voor Aalsmeer op 0,71 kg/jaar, terwijl jullie op 7,1 * 10^-7 kg/jaar uitkomen. Het gemiddelde van 10 rwzi's in de Emissieregistratie was in 2010 5,5 kg/jaar (3,51 - 10,36) Mag ik nogmaals aandacht hiervoor? Daarvoor bij voorbaat dank. Lowie van Liere
Ik heb mijn berekening en de emissieregistratiegegevens hierbij ingesloten.
Op 1 juli 2013 herhaalde de PvdD de vraag met melding van nieuwe emissiegevens van de Emissieregistratie.
Ik kom nog eens terug op mijn vraag over emissies imidacoprid. De reden is dat Emissieregistratie nieuwe berekeningen op de Emissieregistratie site hebben gezet.
Er bestaan rwzi's waar lage effluent emissies worden berekend, maar zo laag als Rijnland dat berekende komt in Nederland niet voor.
Ik stuur de nieuwe informatie, zoals ik die zojuist van de Emissieregistratie heb gehaald, ingesloten.
Indiendatum:
jul. 2013
Antwoorddatum: 15 jul. 2013
De berekende emissies imidacloprid in de beantwoording bestuursvraag van 3 mei 2013 zijn niet juist. Hieronder volgen de aangepaste berekende hoeveelheden.
De Awzi’s Leiden Zuidwest, Velsen en Zwaanshoek hadden over 2007-2008 een gemiddeld jaardebiet van respectievelijk 28.691, 18.708 en 25.447 m3 per etmaal. De Awzi Aalsmeer had in 2010 een gemiddeld jaardebiet van 7.780 m3 per etmaal.
Het jaargemiddelde imidacloprid van effluent van Leiden Zuid-West, Velsen en Zwaanshoek is 0,05-0,06 (ug/l) en voor Aalsmeer is dit 0,25 (ug/l).
Op basis van bovenstaande gemiddelde debieten en effluentconcentraties zijn de effluentvrachten van imidacloprid op de Awzi’s Aalsmeer, Leiden Zuidwest, Velsen en Zwaanshoek als volgt:
Aalsmeer: 0,71 kg/jr
Leiden ZW: 0,58 kg/jr
Velsen: 0,38 kg/jr
Zwaanshoek: 0,51 kg/jr
Bovenstaande hoeveelheden liggen in de ordegrootte dat door de Emissieregistratie is berekend.
De Emissieregistratie maakt gebruik van modellen en maakt schattingen van emissies per stof op basis van onder andere milieujaarverslagen. Rijnland heeft in 2012 metingen van veel verschillende stoffen in influenten en effluenten van Awzi’s aangeleverd voor de WATSON database. Deze gegevens zijn gebruikt door Emissieregistratie als input voor model. De uitkomst van de modelberekeningen kunnen iets afwijken van de door Rijnland berekende hoeveelheden.
Interessant voor jou
Baggeren en gedragscode Flora- en faunawet
Lees verderKadeverbetering Grietpolder/bomenkap Leimuiden
Lees verder