Kade­ver­be­tering Griet­polder/bomenkap Leimuiden


Indiendatum: sep. 2013

Vraag 1. Kloppen de feiten zoals in de brief van bewoners zijn verwoord? (Met name wordt getwijfeld aan de ernst van de schade bij een eventuele dijkdoorbraak.) Hier volgt de “brief.”

Hier in Leimuiden hebben we eerdaags een grote kale vlakte waar we nu een bospark bezitten van 250 meter lang en zon 30 a 65 meter breed. Leimuiden, hoort bij Gemeente Kaag en Braassem, tussen Westeinderplassen en de Braassem in ‘t Groene Hart . Het ligt op een gemeente dijk, deels op het taluut aan een verbindingswater in de Grietpolder. De dijk tussen de Gouderegenstraat en de Nokweg; achterlangs de Lijsterbeslaan is er al heel lang en in deze vorm met een bospark al 60 jaar, hiervoor liepen er koeien. Nu zitten er roofvogels zoals de ransuil 4, en de sperwer, maar ook de bonte specht (2) , vlaamse gaai, eksters, kraaien, merels, mussen, mezen, eenden, aalscholver. s’avonds zijn er vele vleermuizen wel zeker 30 en er lopen egels rond.
Als het hoogheemraadschap hun zin krijgt verdwijnt dit stuk ontspanningsgroen en wordt het een dijk met hoog gras en hoogstens een minimale begroeing van struiken en en charmant wandelzandpaadje."Eind augustus staat de kap op de agenda. Help ons dit tegen te gaan met aandacht voor dit bos!. Dit is nu september geworden en de inschrijvingen voor het aannemen van de opdracht zijn al begonnen
Bij de gemeente kwamen we niet verder. Volgens hun gaat het om aangewaaide bomen niet van belang en de natuur (vogels) los het zelf wel weer op. Maar volgens mij is het eenmaal weg en nooit meer zo’n mooie natuurlijke demper van de harde vernietigende mensenenergie.
Het hoogheemraadschap staat altijd open voor discussie maar heeft alleen de antwoorden, er zijn nou eenmaal regels, waar aan voldaan moet worden en schermen met de doorbraak van de dijk destijds in Wilnis. In Wilnis betrof het een totale veendijk ( ik kwam er zelf voorheen ook en inderdaad was het een zachte puddingachtige dijk ook in de zomer, de stijger bij de woonboot golfde gewoon heen en weer bij gebruik naar de woonark) Wij hier in Leimuiden heeben veengrond in lagen met klei (een soort verstevigede lasagna). Ook hele platen van klei zijn hier aan wezig. Het hoogheemraadschap heeft de opdracht gekregen van hogerhand om de boel veilig te maken, maar zo onveilig is het hier niet door een dijk met bos en een sloot waar 12 cm water uit zou kunnen komen als er ooit misschien een doorbraak zou zijn.
mvg . Marijke Hillebrand, Leimuiden."

Vraag 2. Is de kap werkelijk nodig? Waarom nu en niet volgend jaar?

Vraag 3. Zo ja, kan de kap niet in gedeelten worden uitgevoerd, zodat dieren niet acuut beroofd worden van voedselbronnen en nestgelegenheid?.

Vraag 4. Gaat de gemeente nu over de kap, of Rijnland?

Vraag 5.Is er overleg met de buurtbewoners en is daar consensus bereikt?

Vraag 6. Welke compenserende groenmaatregelen zijn er getroffen?

Vraag 7. Is het mogelijk de kap uit te stellen en deze in de commissie te bespreken?

Indiendatum: sep. 2013
Antwoorddatum: 16 sep. 2013

Vraag 1. Kloppen de feiten zoals in de brief(zie de bestuursvraag) zijn verwoord? (Met name wordt getwijfeld aan de ernst van de schade bij een eventuele dijkdoorbraak.)

Antwoord 1. De Grietpolder is voor het grootste deel geclassificeerd als klasse IV (overschrijdingskans 1/300 per jaar). Uit grondonderzoek blijkt dat de kering een sterkte heeft van minder dan IPO klasse I (corresponderend met een overschrijdingskans 1/10 per jaar). De kering langs het bospark ligt ook niet overal op hoogte (conform de legger). De instabiliteit en aantasting van de kering wordt mede veroorzaakt door de bomen, wat langs het oppervlak van de dijk ook goed te zien is. Eventueel falen van de dijk zou aanzienlijke wateroverlast en grote schade door grondverschuiving kunnen veroorzaken. Afsluiten is ook geen optie want dit water heeft door de hoge ligging een belangrijke functie voor het op peil houden van grondwater in een groot deel van Leimuiden.

Flora en fauna zijn geïnventariseerd met veldbezoek door een specialist, verspreidingsatlassen en natuurwebsites, zoals waarneming.nl. In het projectgebied zijn geen jaarrond beschermde vogelnesten waargenomen. Door het gebruik van het park door hondenbezitters en kinderen is er veel verstoring aanwezig. Door deze verstoring hebben roofvogels zich niet kunnen vestigen binnen het projectgebied. De overige vogelsoorten zijn vooral gebonden aan woningen of kunstmatige nesten, deze komen echter niet voor binnen het projectgebied. Wel zijn een merelnest en jonge wilde eenden waargenomen. Van andere algemene vogelsoorten zijn bij de veldinventarisatie geen nesten of jongen waargenomen. Door het ontbreken van groot open water worden de meervleermuis en de watervleermuis niet verwacht binnen het projectgebied. Voor de overige genoemde soorten heeft het projectgebied mogelijk een foerageerfunctie. Scheuren en holten die kunnen dienen als verblijfplaatsen zijn slechts in één boom (een kers) waargenomen. Deze scheur voldoet echter niet om als verblijfplaats voor vleermuizen te functioneren doordat er regenwater vanuit de kroon over de stam in de scheur wordt geleid. Door het bladerdek kunnen overige scheuren en holten aan het zicht onttrokken zijn. Het projectgebied is niet geschikt als leefgebied voor de rugstreeppad door het ontbreken van pioniervegetatie. Daarnaast zijn in de watergang vissen aanwezig die prederen op amfibieëneieren en larven. De essen binnen het projectgebied hebben een slechte conditie. Deze bomen zijn getroffen door de essenziekte. Deze ziekte zal op termijn dodelijk zijn. Dit maakt dat geschatte levensverwachting van de essen tussen 2 en 7 jaar ligt. De overige bomen hebben over het algemeen een goede conditie. Wel bezit de gewone kers nog sporen en spinsel van de spinselmot. De conclusie is dat, met uitzondering van vleermuizen, het projectgebied weinig tot geen ecologische waarde heeft voor de genoemde soorten. Vooral voor de gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis maakt het park naar verwachting een onderdeel uit van het foerageergebied. Met de kap van de bomen verdwijnen mogelijk ook een vliegroute en oriëntatiepunten die vleermuizen gebruiken in het veld. Hierdoor moet nieuw foerageergebied gevonden worden, wat extra tijd en energie kost en gevolgen kan hebben voor de lokale populaties. Dit gaat mee in de beoordeling en ontheffingsaanvraag voor flora en fauna.

Vraag 2. Is de kap werkelijk nodig? Waarom nu en niet volgend jaar?

Antwoord 2. De aanbesteding van de kadeverbetering vindt op dit moment plaats en het voornemen is om binnen enkele weken tot gunning over te gaan. De uitvoering van de kadeverbetering Grietpolder zal dit najaar van start gaan, maar het gedeelte langs het park zal volgend jaar pas starten. In de aanbesteding is een voorbehoud opgenomen voor de gunning van het traject langs het park.

Vraag 3. Zo ja, kan de kap niet in gedeelten worden uitgevoerd, zodat dieren niet acuut beroofd worden van voedselbronnen en nestgelegenheid?

Antwoord 3. Er is een studie gedaan naar de vermeende aanwezigheid van genoemde soorten en de habitat die het park biedt. Evenals bij de overige kadeprojecten zal de planning worden afgestemd op flora en fauna, daar zijn duidelijke richtlijnen voor.

Vraag 4. Gaat de gemeente nu over de kap, of Rijnland?

Antwoord 4. De objecten op een dijk inclusief beplanting zijn voor verantwoording van de eigenaar, in dit geval de gemeente Kaag en Braassem. Met alle eigenaren van bomen en grotere beplanting treft Rijnland de regeling dat het gedeelte ‘onder de grond’ (wortels) door de aannemer verwijderd zal worden.

Vraag 5. Is er overleg met de buurtbewoners en is daar consensus bereikt?

Antwoord 5. Op 30 juli jl. is een delegatie van bewoners door mw. De Roos bij Rijnland ontvangen en is gesproken over de noodzaak van de aanpak en de wijze van kadeverbetering die gekozen is. Rijnland steunt om technische redenen de eigenaar, gemeente Kaag en Braassem in de keuze om geen damwanden toe te passen. Rijnland heeft de opstelling in deze ambtelijk en bestuurlijk afgestemd met de gemeente en najaar 2012 is het park met de gemeenteraad bezocht. Overigens zou een groot deel van het park de plaatsing van damwanden en ontregeling van het grondwater niet overleven.

Er is een informatie-avond geweest waarin de gehele kadeverbetering Grietpolder aan bod is gekomen. Hiervoor zijn uitnodigingen verzonden aan direct belanghebbenden, de bewoners in de Lijsterbeslaan langs het park en aan de bewoners van de oneven genummerde woningen in de Goudenregenstraat. Tijdens de informatieavond is het park en de bomenkap besproken. Dit heeft niet geleid tot zienswijzen tijdens de inspraakprocedure.

Vraag 6. Welke compenserende groenmaatregelen zijn er getroffen?

Antwoord 6. Er is op kosten van het project door een landschapsarchitect een ontwerp gemaakt in overleg met gemeente. Dit ontwerp houdt in dat enkele bomen aan de teen blijven staan en dat struiken worden herplant.

Vraag 7. Is het mogelijk de kap uit te stellen en deze in de commissie te bespreken?

Antwoord 7. De inspraakprocedure heeft plaatsgehad en is afgesloten. De kap wordt uitgesteld naar volgend jaar om goede communicatie met alle partijen te faciliteren.

Interessant voor jou

Imidacloprid in efluenten zuiveringsinstallaties

Lees verder

Vispasseerbaarheid en visvriendelijkheid van Rijnland's gemalen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer