Gevolgen nieuwe Natuurwet


Indiendatum: nov. 2011

Binnenkort komt de Natuurwet aan de orde in de Tweede Kamer. In de memorie van Toelichting komt het woord 'waterschappen' een groot aantal keren (18 maal) voor. De tekst is echter maakt mij niet erg duidelijk wat er precies wordt bedoeld. Wat gaat bij de rijksoverheid weg en komt voor rekening van de waterschappen? Voor de Partij voor de Dieren een nogal globale invulling. Berichten/geruchten wijzen er op dat het kan gaan om de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) en de TOP opgave EHS (waaronder ook de natte natuurparels vallen). Deze zijn nu slechts voor een gering deel ingeboekt in de Waterbeheersplannen en Stroomgebiedbeheersplannen. Als dat zou zijn kan dat gaan om vele miljoenen Euro's. Het wordt op prijs gesteld wanneer het DB de VV op de hoogte stelt wat dit voor onze werkzaamheden en begroting in de toekomst kan gaan betekenen.

Indiendatum: nov. 2011
Antwoorddatum: 17 nov. 2011

Waterschappen spelen geen grote rol in het huidige wetsvoorstel. Dat 'waterschappen' een groot aantal keer vooromen in de Memorie van Toelichting is onjuist. Het aantal keer dat 'waterschap' en ‘waterbeheer' in de MvT voorkomt, is relatief beperkt. Er is geen sprake van een overdracht van bevoegdheden van het Rijk naar de waterschappen. Wel gaan er bevoegdheden over van het Rijk naar de provincies.

Momenteel is de stikstofdepositie in beschermde gebieden een probleem. Hierdoor kunnen activiteiten die zorgen voor stikstofemissie in de knel komen. In 2009 is hiervoor het PAS (Programmatische Aanpak Stokstof) ontwikkeld. Het wetsvoorstel biedt de ruimte voor toepassing van dit instrumentarium c.q. deze programmatische aanpak. Hierbij wordt de stikstofproblematiek op macroniveau benaderd zonder dat dit in individuele gevallen nadelige consequenties zou hoeven te hebben voor een in de buurt van een Natura2000-gebied uitgevoerde activiteit (bijv. veeteeltbedrijf nabij N2000-gebied).
Voor de waterschappen brengt het wetsvoorstel in relatie tot het PAS geen andere consequenties met zich mee dan thans reeds het geval is.

Anders dan ten aanzien van het PAS het geval is, heeft het wetsvoorstel 'Natuurwet' voor zover bekend geen consequenties voor de provinciale aanpak van verdroogde gebieden (de zgn. TOP-gebieden). Ook het huidige beleid ten aanzien van de EHS - waaronder de herijking van de EHS die thans plaats vindt - heeft geen directe relatie met het wetsvoorstel 'Natuurwet'.

Interessant voor jou

Tracé afvalwaterpersleiding Westeindse polder

Lees verder

Microplastics tegenhouden in RWZI

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer