Effecten van hengel­sport op duik­vogels


Indiendatum: apr. 2016

Context

Mevrouw Bleyie van de Partij voor de Dieren heeft naar aanleiding van een incident met een ijsduiker die verstrikt is geraakt in visdraad in de Meeslouwerplas een aantal vragen gesteld.

Vraag:

Is het mogelijk om in de Meeslouwerplas het hengelen te verbieden? In deze diepe plas verblijven veel duikeenden en duikvogels die verstrikt kunnen raken in visdraad.

Welke afspraken zijn er gemaakt met de hengelverenigingen om het vistuig op te ruimen?

Antwoord:

Ook Rijnland vindt het niet wenselijk dat vogels (of andere dieren) in achtergebleven vistuig verstrikt raken. Alleen zijn onze juridische mogelijkheden om dit aan te pakken beperkt. In het geval van de Meeslouwerplas, is Rijnland niet degene die de visrechten verhuurt, maar Staatsbosbeheer. Vissen is toegestaan als de visrechten zijn verhuurd of vergund. De eigenaar van de grond onder het water is bevoegd de visrechten al dan niet te verhuren of vergunnen en daarmee het vissen toe te staan. Daarom kunnen we het vissen daar dan ook niet verbieden, of er voorwaarden aan stellen. En kunnen we dus ook niet controlerend of handhavend optreden.

Wel kan Rijnland in overleg treden met de betrokken visverenigingen, Sportvisserij Nederland (één op één) en via de VBC. Dat zullen we dan ook doen.


Met de hengelsportverenigingen zijn door Rijnland geen afspraken gemaakt over het opruimen van vistuig. De verenigingen hebben dit soort afspraken wel vastgelegd in gedragsregels. Deze regels worden gecontroleerd door BOA’s. Rijnland heeft geen handhavende taak ten aanzien van de visserijwet en afspraken die hengelsportverenigingen maken. Rijnland kan het opruimen van vistuig op een vergadering van de visstandbeheercommissie agenderen, niet vanuit zijn taak, maar vanuit een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor de natuur.

Interessant voor jou

Organofosforverbinding

Lees verder

Imidacloprid

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer