Visvrien­de­lijkheid Rijnlands gemalen


16 april 2012

Op 10 april 2012 werd in de commissie Voldoende Water een verzamelkrediet gepresenteerd waar onder anderen het vervangen/renoveren van een aantal gemalen stond. Informatie over vispasseerbaarheid/visvriendelijkheid/viswerend ontbrak. Op 13 december 2009 diende de Partij voor de Dieren een amendement in dat luidde: 'per gemaal wordt bezien of voorzieningen moeten worden getroffen om het gemaal vispasseerbaar, dan wel viswerend te maken'. Dat amendement werd overgenomen door de portefeuillehouders.. Onder verwijzing naar het bovengenoemde amendement heeft de Partij voor de Dieren gevraagd naar informatie over de gemalen m.b.t. deze problematiek. Uit de notulen: 'In antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren zegt hij (de portefeuillehouder) een presentatie toe over het programma poldergemalen met inbegrip van ontwerpkeuzes, waaronder vispasseerbaarheid en visweerbaarheid. Op dit moment wordt vooral ingezet op visweerbaarheid / visvriendelijkheid. Zodra die presentatie er iskomen we hierop terug.

Op 12 september werd de presentatie gehouden. Belangrijkste daarin was dat bij renovatie, vervanging en vernieuwing gebruik gemaakt zal worden van visvriendelijke pompen en vijzels. Boezemgemalen worden zoveel als mogelijk tweezijding passeerbaar gemaakt. Noot: 'visvriendelijk' is niet hetzelfde als 'migratievriendelijk'. Vooral grotere vissen mijden gemalen en hebben een voorkeur voor een bypassvoorziening als deze aanwezig is.

Gerelateerd nieuws

Onderwaterdrainage

In het gebied Gouwe Wiericke wordt in 2012 door een aantal partners, waaronder Rijnland een pilot uitgevoerd waarin bodemda...

Lees verder

Partij voor de Dieren Rijnland: “Stop met imidacloprid”.

Leidse wetenschappers hebben begin juli 2012 de alarmbellen laten rinkelen over het grote gebrui...

Lees verder