Partij voor de Dieren Rijnland: “Stop met imida­clo­prid”.


20 juli 2012

Leidse wetenschappers hebben begin juli 2012 de alarmbellen laten rinkelen over het grote gebruik van bestrijdingsmiddelen in de Bollenstreek. In hun rapport “Bestrijdingsmiddelen en Waterkwaliteit” stellen ze, onder andere, dat de bloembollensector maar liefst 42 kilo landbouwgif per hectare gebruikt. Een van die middelen is imidacloprid, een op nicotine gebaseerd landbouwgif, dat door vooraanstaande wetenschapper wordt aangewezen als de hoofdverantwoordelijke voor bijensterfte. In veel landen zijn dergelijke nicotinoïden verboden, zoals Frankrijk, Duitsland, Slovenië en Italië.
In Nederland is imidacloprid (nog) niet verboden, maar op sommige plekken in Rijnland zit enkele honderden tot duizenden keer zoveel imidacloprid in het oppervlaktewater als de norm toelaat.

De Partij voor de Dieren in Rijnland heeft imidacloprid meermalen aan de orde gesteld. Mede hierdoor is er inmiddels overleg met de Bollensector om het gebruik ervan terug te dringen. Maar behalve veel overleg heeft het nog niet geleid tot concrete meetresultaten. De Partij voor de Dieren in Rijnland vindt dat het hoogheemraadschap nu eens ernst moet maken met het terugdringen van imidacloprid.
Fractievoorzitter Dick de Vos vindt dat het hoogheemraadschap moet o.a. aandringen op een verbod van imidacloprid bij beleidsmakers in Den Haag en het CTGB (College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden) en zal daar zo spoedig mogelijk een motie over indienen.

Gerelateerd nieuws

Visvriendelijkheid Rijnlands gemalen

Op 10 april 2012 werd in de commissie Voldoende Water een verzamelkrediet gepresenteerd waar onder anderen het vervangen/re...

Lees verder

Evaluatie messtoffenwet en Water in de Leefomgevingsbalans

Halverwege 2012 verschenen twee belangrijke rapporten m.b.t. tot ons leefmilieu. Het syntheserapport 'Evaluatie meststo...

Lees verder