Onder­wa­ter­drainage


22 maart 2012

In het gebied Gouwe Wiericke wordt in 2012 door een aantal partners, waaronder Rijnland een pilot uitgevoerd waarin bodemdaling van het veenweide gebied wordt geminimaliseerd door het aanleggen van onderwaterdrainage (OWD). OWD kan een hulpmiddel zijn om bodemdaling in het veenweidegebied te minimaliseren. Echter, het heeft ook negatieve kanten, bijvoorbeeld meer invloed van gebiedsvreemd water en invloed op foerageergedrag grutto's.

In de ons ter beschikking staande stukken (brief Provincie Zuid Holland aan de Gebiedspartners Gouwe Wiericke van 23 februari 2012 met bijlage Voorzet Spelregels OWD) staan voor ons nog onduidelijkheden. Die gaan met name over onderzoek dat volgens ons uitgevoerd zou moeten worden om de effecten, zowel positief als negatief te volgen.

De Partij voor de Dieren heeft daarom bestuursvragen gesteld. Het antwoord vind je hier. Het is voor ons enigszins teleurstellende dat deze pilot met zo weinig onderzoek wordt gevolgd. Dat analoog onderzoek op Zegveld al wordt uitgevoerd mag daarvoor geen excuus zijn.

Gerelateerd nieuws

'Werkt' het mestbeleid?

Technische bestuursvraag ‘Werkt het mestbeleid aantoonbaar mee aan de verbetering van de kwaliteit van het oppervla...

Lees verder

Visvriendelijkheid Rijnlands gemalen

Op 10 april 2012 werd in de commissie Voldoende Water een verzamelkrediet gepresenteerd waar onder anderen het vervangen/re...

Lees verder