Exotische rivier­kreeften, een probleem?


30 maart 2009

In het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden is onderzoek voorgesteld naar de ecologie en mogelijke bestrijding van de Geknobbelde Amerikaanse Rivierkreeft (Orconectes virilis), die overigens (nog) niet voorkomt in het beheersgebied van Rijnland. Wel komen er drie andere exotische soorten voor. Naar aanleiding van schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren in Stichtse Rijnlanden heeft de PvdD in Rijnland eveneens bestuursvragen gesteld over de problematiek van exotische zoetwaterkreeften.

Vragen 1. Wordt er door Rijnland onderzoek gedaan c.q. meegewerkt aan onderzoek naar de verspreiding van exotische rivierkreeften?
2. Worden de momenteel in het beheersgebied van Rijnland voorkomende rivierkreeften als een probleem ervaren?
3. Is er al beleid geformuleerd m.b.t. verder onderzoek naar ecologie en schade door rivierkreeften of naar de bestrijding ervan?

Antwoord (6 april 2009)
Binnen het Rijnlandse gebied komen rivierkreeften (Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft - Orconectes limosus, Turkse rivierkreeft - Astacus leptodactylus (slechts lokaal) en Rode Amerikaanse rivierkreeft - Procambarus clarkii) voor. Er is nog geen aanleiding geweest hier expliciet aandacht aan te besteden. Het is bij Rijnland bekend dat het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden in samenwerking met de STOWA een onderzoek gaat uitvoeren naar verspreiding en mogelijke effecten van rivierkreeften. Rijnland zal dit volgen.

Eind augustus meldde de portefeuillehouder Gezond Water dat er, gezien de ogenschijnlijk snelle opmars van rivierkreeften in Rijnland, een aanvullend antwoord gegeven zal worden.

Op 16 september kwam een uitgebreid antwoord. In het kort: er komen drie soorten regelmatig voor in het gebied van Rijnland, waarbij de Rode Amerikaanse Rivierkreeft bij Gouda wel de belangrijkste is. Schade is er vooral door het eten van planten, en het graven in kades, al zijn de gaten veel kleiner en ondieper van die van muskusratten. Er bereiken Rijnland geluiden dat de rivierkreeften in snelle opmars zijn, maar harde feiten daarover ontbreken. Er wordt nagegaan of rivierkreeften kunnen worden opgenomen in de bestaande monitoring. Rijnland verricht zelf nog geen onderzoek naar ecologie van de rivierkreeft, maar zal nauwlettend het onderzoek bij Stichtse Rijnlanden (i.s.m. STOWA en Sportvisserij Nederland) volgen. In dat onderzoek is ook aandacht voor eventuele bestrijding. Het volledige antwoord vind je hier.

Gerelateerd nieuws

Herintroductie van de otter in het Groene Hart op laag pitje

Verschillende dagbladen meldden in plannen voor een snelle herintroductie van otters in het Groene Hart. Gezien de summiere...

Lees verder

Veilige dijken en kaden én muskusratten

Tijdens commissievergaderingen en vergaderingen van de Verenigde Vergadering heeft de PvdD, bij ingebrachte plannen om dijk...

Lees verder