Herin­tro­ductie van de otter in het Groene Hart op laag pitje


29 maart 2009

Verschillende dagbladen meldden in plannen voor een snelle herintroductie van otters in het Groene Hart. Gezien de summiere resultaten in Noordwest Overijssel heeft Partij voor de Dieren in Zuid Holland daarover vragen gesteld. Omdat in het verleden (1992) Rijnland betrokken is geweest bij onderzoek naar de mogelijkheden voor herintroductie heeft de PvdD in Rijnland eveneens bestuursvragen over de mogelijke betrokkenheid bij de geplande herintroductie gesteld.

In 1992 heeft Rijnland de Stichting Otterstation Nederland opdracht gegeven om onderzoek te doen naar microverontreiniging in aal uit de Nieuwkoopse – en Reeuwijkse Plassen. De PvdD heeft gevraagd op de hoogte gebracht te worden van de resultaten van dit onderzoek, en of Rijnland van plan was dit onderzoek te herhalen in het kader van de recente plannen voor herintroductie van de otter in het Groene Hart. Tevens heeft de PvdD de Verenigde Vergadering een informatieve lezing aangeboden over de problematiek van de herintroductie.

Op 23 april gaf het bestuur inzage in de betreffende documenten, en meldde dat in 1992 de vigerende norm voor PCB in beide plassen werd overschreden. Op dit moment is het Hoogheemraadschap van Rijnland niet van plan om de metingen te herhalen. Bij de prioritering van de werkzaamheden was dit onderwerp niet in beeld.

Dank zij acties van de Partij voor de Dieren in Zuid Holland (waarbij de PvdD in Rijnland betrokken was) is er een grotere voorzichtigheid ontstaan bij de ‘herintroducenten’ dan ze in eerdere berichten ventileerden. Ook moet een eventuele herintroductie gaan voldoen aan de alle richtlijnen. En dat is goed voor de otter! Zie het weblog van Carla van Viegen (PvdD, Provincie Zuid Holland) van 20 april 2009. De voorlichtingslezing, die de PvdD voorstelde hoefde niet meer gehouden te worden, maar is wel aan de Verenigde Vergadering aangeboden. Wel is de presentatie gehouden op twee verschillende bijeenkomsten van ecologen. De presentatie is te vinden op de website van de Werkgroep Ecologisch Waterbeheer (helemaal onder aan de pagina van Ecologie en Ethiek).

Gerelateerd nieuws

Hoogheemraadschap van Rijnland eet geen paling meer

Een door de Partij voor de Dieren, samen met de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie, ingediende motie met betrekking tot ...

Lees verder

Exotische rivierkreeften, een probleem?

In het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden is onderzoek voorgesteld naar de ecologie en mogelijke bestrijding van de Gekn...

Lees verder