Duur­zaamheid als criterium bij de beoor­deling van Voor­stellen aan de Verenigde Verga­dering


14 april 2009

Het bestuur van Rijnland gebruikt verschillende criteria om voorstellen en voortgangsrapportages te beoordelen, dat zijn: financieel, juridisch, tijd, communicatie (intern en extern). De Partij voor de Dieren heeft het verzoek gedaan om het format van de Verenigde Vergadering-voorstellen bij het onderdeel Consequenties uit te breiden met het aspect “Duurzaamheid”. Zowel in het coalitieakkoord als in het WBP4 is dit een belangrijk criterium waarmee bij de uitoefening van de taak van het hoogheemraadschap van Rijnland rekening moet worden gehouden. De directie stelt voor dit criterium uit te werken en daarbij ook het aspect “Innovatie” te betrekken, omdat dit eveneens als zodanig in het coalitieakkoord en het WBP4 is genoemd.

Besluit van het college hierover (besluitenlijst Dijkgraaf en Hoogheemraden van 14 april 2009)
Het college gaat akkoord met het uitwerken van de aspecten “Duurzaamheid” en “Innovatie”
(waaronder ook begrepen wordt het bepalen van een toetsingskader) en deze in de loop van het jaar 2010 op te nemen in het format voor de bestuursvoorstellen.

Ondanks het feit dat het college positief reageerde vonden de andere partijen in de Verenigde Vergadering (net als de PvdD) het ontwikkelen van een toetsingskader te lang duren. Op voorstel van Water Natuurlijk gaven alle partijen een korte mondelinge toelichting op het gebruiken van het criterium Duurzaamheid, de PvdD had dat al op14 april 2009 schriftelijk gedaan. Het leidde tot de volgende afspraak: het criterium Duurzaamheid zal per direct worden ingevoerd, ook al is dat zonder een van te voren vastgesteld toetsingskader. Bij ieder VV-voorstel wordt Duurzaamheid in alle facetten ‘tegen het licht gehouden’ en beoordeeld. Het college zal bij andere organisaties nagaan welke maatstaven er voor het begrip Duurzaamheid gebruikt worden en werkenderwijs hoopt men tot een ingevuld toetsingskader te komen.

Gerelateerd nieuws

Veilige dijken en kaden én muskusratten

Tijdens commissievergaderingen en vergaderingen van de Verenigde Vergadering heeft de PvdD, bij ingebrachte plannen om dijk...

Lees verder

Verschillen in tekst en interpretatie van verschillende waternota’s m.b.t. peilbeheer in veengebieden

In de drie grote ontwerpnota’s met betrekking tot de waterplannen (Nationale Waterplan, het Provinciaal Waterplan Zui...

Lees verder