Bijdrage: Begroting 2021


30 november 2020

Rijnland bestaat al 765 jaar. Al die jaren hebben we ons kunnen bekwamen in onze kerntaken. We werden steeds beter in de strijd tegen het water, en hebben het peilbeheer en zuivering kunnen optimaliseren.

En dan de begroting in dit jubileum jaar: Kerntaken voorop, verbinding met nieuwe maatschappelijke opgaven. Interessant, nieuw! Deze opgaven zijn, mijns inziens, niet uit de lucht komen vallen. Iets meer omgevingsbewustzijn kan geen kwaad.

We hebben namelijk te maken met een klimaatcrisis, een biodiversiteitscrisis en nu door Corona ook een gezondheidscrisis. De uitdaging lijkt groter dan ooit, maar ons gezamenlijk doel blijft de aarde leefbaar te houden voor toekomstige generaties.

Klimaatverandering. Geen toekomstmuziek meer, maar realiteit. Warmterecords sneuvelen aan de lopende band, drie kurkdroge jaren op rij. Gevolgen zijn: mislukte oogsten, grote druk op drinkwatervoorraden, hittestress en sterfte in steden en onherstelbare schade aan de natuur. In september organiseerde de Unie een droogte event. Conclusie is dat we tegen de grenzen van het huidig watersysteem aanlopen. Rigoureuze keuzes zijn nodig om Nederland leefbaar te houden.

Biodiversiteit. In Nederland is nog maar 15% van de biodiversiteit uit 1900 aanwezig. Het verlies is veel groter dan elders in Europa, en is het gevolg van habitatverlies en overmatige stikstofuitstoot door landbouw en verstedelijking. Het verschil met biodiversiteitsrampen in de prehistorie, is dat deze ramp intelligentie heeft. We weten wat de gevolgen zijn: achteruitgang in voedselvoorziening, waterkwaliteit, risico’s op pandemieën en plagen van invasieve soorten.

En dan Corona. Deze pandemie zet een vergrootglas op alle systeemfouten in onze samenleving. De wereld als één grote markt, met maximale productie, en de omgang van de mens met dieren.

Wellicht bestempelt Rijnland deze opgaven als nieuw, vanwege haar hoge leeftijd. Net zoals de energietransitie, bodemdaling en circulaire economie. Lichtpuntje is dat ze in de begroting staan. Maar benoemen alleen is niet genoeg. Het is nu zaak om de deze opgaven, en de impact ervan op de kerntaken te onderzoeken en te implementeren.

Dit proces wil de Partij voor de Dieren terug zien in de begroting. Wat hebben we nodig om innovaties te ontwikkelen, wat is de impact ervan op de kerntaken en hoe werkt dit door in de meerjarenraming.

Voorbeeld: wat is nodig om te onderzoeken hoe het watersysteem aan te passen aan de droogte, wat betekent functie volgt peil in de praktijk, hoe vertalen we deze resultaten naar onze kerntaken, en wat betekent de aanpassing van de kerntaken voor de meerjarenraming. Op lange termijn hoeft dit niet duurder te zijn, als we het afzetten tegen niks doen.

Interessant voor jou

Bijdrage initiatiefvoorstel serveren plantaardig buffet

Lees verder

Bijdrage: Kustnota

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer