Wegmaaien rietland


Indiendatum: jun. 2009

Vraag

Indiener heeft een alarmerend mailtje van een vogelliefhebber gekregen. Een aantal kilometers rietland langs een oever was weggemaaid. Er speelde een kwestie tussen de gemeente en het waterschap. Wordt daarop gelet en kan dit in Rijnland ook gebeuren?

Indiendatum: jun. 2009
Antwoorddatum: 22 jul. 2009

Antwoord

De vraagsteling heeft in feite te maken met de wijze waarop Rijnland de Flora en faunawet heeft geïmplementeerd in de werkzaamheden.

Met betrekking tot de Flora en Fauna wet werkt Rijnland volgens de zogenaamde gedragscode. De gedragscode is door de Unie van Waterschappen op 10 juli 2006 vastgesteld. Het verankeren van de werkwijze zoals deze in de gedragscode is vastgesteld en met de waterschappen zijn afgesproken is in de uitvoering van de werkzaamheden doorgevoerd.

Om iedereen er van te doordringen dat gewerkt moet worden volgens deze gedragscode heeft Rijnland samen met Hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard een zogenaamde veldgids ontwikkeld . Deze is bedoeld om een ieder die betrokken is bij werkzaamheden door of in opdracht van het waterschap te doordringen van de noodzaak om integraal te denken en te werken. Daaronder valt met name ook het beschermen van inheemse planten en dieren in ons gebied.

In de veldgids is o.a. het volgende verwoord:
1. de beleidskaders, met de natuurkalender (wanneer mogen welke werkzaamheden uitgevoerd worden);
2. de te beheren elementen (watergangen, waterkeringen etc)
3. van de voorkomende flora en fauna o.a de karakteristieken, mate van verspreiding en hoe omgegaan moet worden met beheer en onderhoud als deze aangetroffen worden als deze aangetroffen worden;
4. een overzicht van de tabel 1, 2 en 3-soorten uit de gedragscode voor de Flora- en Faunawet.

Om te zorgen dat de aannemers en loonwerkers die in opdracht van Rijnland onderhoud plegen aan watergangen (schouw schoonmaken) is deze veldgids in grote getale uitgereikt tijdens een op 22 juni j.l. gehouden voorlichtingsbijeenkomst. Uitgangspunt is dat iedere machinist die bij het onderhoud betrokken is, kennis heeft van (inhoud van) de gids en deze in de cabine ook altijd bij zich heeft.

Bij de opstelling van de nieuwe bestekken voor het onderhoud van watergangen is de gedragscode het uitgangspunt.

Een en ander betekent o.a. dat onze aannemers door de teams bedrijfsvoering opdracht krijgen en worden aangesproken om te werken volgens de gedragscode. Dit is vooral bij werkzaamheden in de 1e periode (voor 1 juni) en de 2e periode (tussen 1 juni en 15 juli) van groot belang. In deze periode is de zorg voor de broedende vogels het grootst en moeten maatregelen getroffen om deze niet te verstoren. Hierbij moet gedacht worden aan het een aantal meters uit de buurt blijven van nesten en het vooraf langs de watergang sturen van een ecoloog.

Bij de schouw etc wordt daarbij (bijvoorbeeld in de advertenties waar deze mee wordt aangekondigd) ook gewezen op de noodzaak om bij de werkzaamheden rekening te houden met de Flora- en Faunawet om te voorkomen dat schade wordt gedaan aan zeldzame dieren of planten en alle vogels.

Door deze manier van werken worden problemen zoals verwoord in de vraag zoveel als maar mogelijk voorkomen.

Interessant voor jou

Voorkomen van rivierkreeften

Lees verder

Duurzaamheidsdag

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer