Uitzet van zilver­karper in Rijnlands wateren


Indiendatum: apr. 2017

Context
De heer Van der Kaap van de Partij voor de Dieren stelt naar aanleiding van een artikel in het Leidsch Dagblad over de uitzet van 232 zilverkarpers door de Leidse Hengelsportvereniging de volgende vragen:
Vraag:
Is het uitzetten van grote aantallen exotische vissen in het gebied van Rijnland toegestaan?
Antwoord:
Nee, het uitzetten van exotische dieren of hun eieren is in heel Nederland verboden onder de Wet Natuurbescherming. Om exotische vissen uit te mogen zetten is een ontheffing van deze wet nodig. De provincie is hiervoor het bevoegd gezag.
Vraag:
Was Rijnland op de hoogte van het uitzetten?
Antwoord:
Nee, Rijnland was van de voorgenomen uitzet van zilverkarpers niet op de hoogte.
Vraag:
Past het uitzetten in de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water (KRW)?
Antwoord:
Het uitzetten van exotische vissen past niet in de doelstellingen van de KRW.
Een karperbestand van (van inheemse soorten) van bescheiden omvang kan passen in de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water. Zeker in grote boezemwateren zal de uitzet van een kleine hoeveelheid inheemse karper de doelstellingen niet direct schaden.
Beantwoording bestuursvraag
Karpers zijn net als bijvoorbeeld brasems bodem woelende vissen. Een te groot bestand aan karper kan een nadelig effect hebben op het doorzicht van het water en daarmee op de groei van ondergedoken waterplanten.
Het effect van het uitzetten karper op de waterkwaliteit kunnen we toetsen met de “richtlijnen voor uitzet van karper”. Deze richtlijnen zijn in 2016 ondertekend door Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen en Sportvisserij Nederland. Het doel van de richtlijnen is het voorkómen van negatieve effecten op de waterkwaliteit en toch ruimte laten voor uitzetten van karper door hengelsportverenigingen.
Vraag:
Is het college bereid om beleid te ontwikkelen waarmee het doelbewust uitzetten van dieren gereguleerd kan worden?
Antwoord:
Het reguleren van het uitzetten van dieren valt niet onder Rijnlands bevoegdheid maar onder die van de provincie waar het exotische dieren betreft. Het uitzetten van vissen is een bevoegdheid van de visrechthebbenden zoals bijvoorbeeld beroepsvissers en hengelsportverenigingen. Deze bevoegdheid is vastgelegd in de Visserijwet, waar het ministerie van EZ het bevoegd gezag voor is.
Het ontwikkelen van beleid door Rijnland is daarom niet aan de orde. Voor het omgaan met uitzetten van vis heeft Rijnland een werkwijze die is gedeeld met de Visstandbeheercommissie Rijnland. Deze werkwijze is in dit geval niet gevolgd, maar het is een ‘gentle-mans’ agreement en daardoor niet handhaafbaar. We zullen de bestuursvraag wel in de eerstvolgende bijeenkomst van de VBC aan de orde stellen

Interessant voor jou

Bestuursvragen diergeneesmiddelen en waterkwaliteit

Lees verder

Bestuursvragen visie muskusrattenbestrijding 2017-2020

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer