Terugkeer van de otter in Rijnland


Indiendatum: jan. 2014

Er is een levende otter waargenomen in de Nieuwkoopse Plassen. Diegenen die de otter onzorgvuldig hebben uitgezet zien dat als een indicator voor een goede waterkwaliteit, maar aan de doeltreffendheid daarvan moet ernstig worden getwijfeld. Van de doodgevonden otters is 80% omgekomen in het verkeer, inmiddels zijn er 113 doodgereden. Maar er zijn andere gevaren. In 1992 constateerde Rijnland dat de kwaliteit van de Reeuwijkse en Nieuwkoopse Plassen niet optimaal is voor de otter, met name PCB was daarvan de oorzaak. Dat breekt slechts zeer langzaam af. Via Sociale Media heeft de Partij voor de Dieren gesuggereerd dit onderzoek opnieuw uit te voeren.Waar een positief antwoord op kwam.
Een ander gevaar voor de otter is de visserij en de muskusrattenvangst, de Partij voor de Dieren heeft in de Commissie Veligheid en Schoon Water aanvullende vragen gesteld aan het bestuur van Rijnland.
Vragen:

  • Zijn de fuiken van de visserij in de Nieuwkoopse Plassen en ook andere plassen in de omtrek voorzien van stopgrids. Stopgrids zijn ringen in de fuik die er voor zorgen dat otters niet de fuik in zwemmen.
  • Welke maatregelen hebben de muskusratten bestrijders genomen dat otter niet in hun vallen terecht komen.

Indiendatum: jan. 2014
Antwoorddatum: 6 feb. 2014

Voorlopig antwoord:

De heer Kunst (verantwoordelijk ambtenaar) meldt, nav de waarneming van de otter en de eerder gestelde vraag van de heer De Vos, in overleg te zijn met de muskusrattenvangers en de vissers om maatrelen te treffen voor bescherming binnen de totale Nieuwkoopse plassen. Zij staan hier positief tegenover. De heer De Vos vraagt of hij dit antwoord per mail mag ontvangen. Toegezegd wordt dat Rijnland deze beantwoording doorstuurt zodra de overleggen zijn afgerond.

Op 6 februari 2014 reageerde het bestuur van Rijnland met een volledig antwoord.

Hoewel er tot voor kort zelden otters of speurbeelden van otters gesignaleerd zijn in ons beheergebied, heeft Muskusrattenbeheer al jaren preventief haar vangkooien voorzien van een zogenaamde otterring. Een ring die moet voorkomen dat de otter de kooi in kan zwemmen.

De medewerkers van Muskusrattenbeheer in dit gebied hebben regelmatig contact met de beheerder van Natuurmonumenten. De beheerder vermoedt dat de otter al langer in het gebied zit en is niet bang dat de werkzaamheden gevaarlijk voor de otter zullen zijn. Activiteiten van Muskusrattenbeheer in het gebied worden afgestemd.

Op 17 januari spraken medewerkers van Muskusrattenbeheer met de gebiedsbeheerder van Natuurmonumenten over aanpassingen die nodig zijn in het beheer, bijvoorbeeld door bepaalde sloten die onder wegen doorlopen niet (meer) dicht te zetten. De otters hoeven dan niet de weg over te steken. Ook is afgesproken om andere vangmiddelen in te zetten in het ottergebied (geen zgn. postklemmen, die lang in het gebied staan; intensievere inspectie, aanpassing lokaasklemmen met otterring).

Natuurmonumenten maakte afgelopen week tevens afspraken met de vissers in het gebied om te voorkomen dat de otter ongewild in fuiken terecht komt.

Aanvulling:

Ook de nationale pers maakte melding van de afspraken tussen beroepsvissers en Natuurmonumenten

Interessant voor jou

Doelen KRW en functie waterschapslobby

Lees verder

Nutrientenbelasting en riolering van Polder Oukoop.

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer