Problemen riool­over­storten n.a.v. de over­vloedige regenval


Indiendatum: nov. 2013

Door klimaatverandering krijgen we te maken met pieken in het weer. Zo zal het aantal hevige regenbuien in de toekomst toenemen. De vraag is, of de riolen daarop zijn berekend. Bij te overvloedige regenval stort het riool uit op het oppervlaktewater, met als gevolg sterfte aan vis en ander dierlijk leven. Eind oktober 2013 was er weer zo'n periode. Heeft dat geleid tot problemen? We vroegen om eeen overzicht naar aanleiding van een melding van een burger die woont aan de Leidse Nachtegaallaan.

Indiendatum: nov. 2013
Antwoorddatum: 12 dec. 2013

Bij de meldpunten van zowel het hoogheemraadschap, als van de gemeente, zijn geen problemen of meldingen van burgers binnen gekomen over overlast van overstorten of rioolgeur. Bij de grote neerslag van eind oktober is het te verwachten dat de overstorten hebben gefunctioneerd. Dat is onderdeel van de dimensionering van het systeem. Bij zeer grote neerslag, kan het rioolsysteem al het water niet aan. Anders zou het rioolsysteem veel groter gemaakt moeten worden, wat de nodige miljoenen/miljarden extra kosten investering zou vragen. De afgelopen jaren hebben alle gemeenten veel maatregelen genomen om overlast door overstorten te verminderen. Door de hoge neerslag en het uitmalen van polders en boezem worden resterende lozingen in het oppervlakte- water snel afgevoerd. Hierdoor ontstaat er over het algemeen geen tot weinig overlast.

Dit jaar hebben het hoogheemraadschap en de gemeente een gezamenlijke visuele inspectie van overstorten uitgevoerd. Er is gekeken naar overstorten die uit theoretische benadering problematisch zouden kunnen zijn. Bij de overstorten is er o.a. gekeken naar de aanwezig vegetatie, waterleven, waterdoorzicht en afval, als indicatoren voor problemen. Hierbij is geconstateerd dat geen van theoretisch problematische overstorten ook daadwerkelijk problemen geven.

De overstort bij de Nachtegaallaan, waarover in het verleden nog al eens meldingen van overlast van binnen kwamen, zal worden verholpen door de doodlopende watergang te verbinden met een duiker aan ander oppervlaktewater. Er zal daardoor extra doorstroming ontstaan, waardoor overlast na overstorten voorkomen kan worden. Daarbij is ook een extra, niet bekende overstort gevonden, die door de gemeente zal worden verhoogd tot een acceptabele hoogte. In het kader van het BRP zal worden onderzocht of het overstort kan worden gesloten.

Interessant voor jou

Vispasseerbaarheid en visvriendelijkheid van Rijnland's gemalen

Lees verder

Doelen KRW en functie waterschapslobby

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer