Muskusratten, vragen m.b.t. \'veldproef\' en conferentie musksuratten
Indiendatum: nov. 2012
Vraag
1. Veldproef: onduidelijkheid met betrekking tot het onderdeel ‘niet vangen’.
2. De Unie van Waterschappen is naar een conferentie over vangmiddelen in Madrid geweest.
Wat is daar uitgekomen?
Indiendatum:
nov. 2012
Antwoorddatum: 17 dec. 2012
1. Veldproef: onduidelijkheid met betrekking tot het onderdeel ‘niet vangen’.
Antwoord vraag 1
Eind 2012 starten de waterschappen een veldproef waarin op praktisch vlak kennis over de populatieontwikkeling van muskusratten wordt verzameld bij verschillende manieren van bestrijding. De proef wordt uitgevoerd door de Unie van Waterschappen en de acht bestrijdingsorganisaties met ondersteuning van een ecologisch onderzoeksbureau. Aanleiding voor deze veldproef is de maatschappelijke wens vanuit zowel de waterschappen als de dierenwelzijnsorganisaties om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van populaties muskusratten onder verschillende scenario’s van beheer zonder negatieve effecten op de waterveiligheid.
Naar aanleiding van deze veldproef is de volgende vraag gesteld door de Partij voor de Dieren op 19 september 2012:
De veldproef doet onderzoek naar “optimalisatie en efficiëntie”. Is dit dezelfde veldproef waarin niet zou worden gevangen in een afgeschermd gebied, teneinde de populatie-dynamica te kunnen bestuderen?
Op 24 september 2012 is door Rijnland deze vraag als volgt beantwoord:
De veldproef is op een dusdanige manier opgezet dat wetenschappelijke conclusies kunnen worden getrokken ten aanzien van de populatiedichtheid in relatie tot inzet velduren. Eén
van de onderdelen van de huidige veldproef luidt: “één ingekaderd gebied niet bestrijden". Er is echter nog geen gebied hiervoor daadwerkelijk aangewezen.
Probleemstelling
Er is naar aanleiding van verschillende geluiden uit het land onduidelijkheid ontstaan over het in de veldproef al dan niet aanwijzen van een gebied waarin niet gevangen wordt. Naar aanleiding hiervan is contact gezocht met de Unie van Waterschappen. Onderstaand de laatste stand van zaken.
Beantwoording
De optie ‘niet bestrijden’ maakt onderdeel uit van de veldproef. Er komt namelijk een proef ‘objectbestrijding’, waarbij de bestrijding in een gebied zal worden gestopt en de bestrijding wordt geconcentreerd op de kades rondom dit gebied. Heel bewust wordt dit ‘objectbestrijding’ genoemd, in plaats van ‘niet bestrijden’ om duidelijk te maken dat er wel degelijk op de veiligheid gelet wordt. Er is een locatie op het oog voor deze proef, maar de animo om hiervoor een gebied ter beschikking te stellen is vooralsnog niet hoog. Om alle voorbereidingen voor dit onderdeel goed uit te kunnen voeren is meer tijd nodig binnen de UvW, waardoor dit onderdeel later aanvangt. Zie voor nadere info het bijgevoegde Programma van Eisen veldproef muskusratten en dan specifiek de termen objectbescherming en objectbestrijding (onderdeel C van de veldproef).
Het programma van eisen is in het bezit van de PvdD, maar staat (nog) niet op internet.
2. De Unie van Waterschappen is naar een conferentie over vangmiddelen in Madrid geweest. Wat is daar uitgekomen?
Antwoord vraag 2:
Een aantal Europese landen is bij elkaar gekomen om te komen tot samenwerking op het gebied van ‘trapping’. De doelstelling was vooral om te leren van elkaar op het gebied van opleidingen, vangmiddelen en om samen op te trekken bij aanpassingen in (Europese) regelgeving. Ten aanzien van vangmiddelen zijn er niet echt nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd. De enige gepresenteerde ontwikkeling betreft een aanpassing van een bepaald soort klem waarvoor minder kracht nodig is om deze te spannen. Dat is met name arbo-technisch interessant voor oudere werknemers. Daarnaast was er interesse vanuit Italië over de Nederlandse aanpak.
Interessant voor jou
Voorkomen waterspitsmuis in de Reeuwijkse Plassen
Lees verderVeenweidedaling, extra dijkonderhoud en CO2 uitstoot.
Lees verder