Bijen­sterfte, red de bij


Indiendatum: jan. 2012

Het Europees Parlement heeft besloten dat bestrijdingsmiddelen voortaan strenger worden gecontroleerd op risico's voor de gezondheid en leefomgeving


Verder levert nieuw onderzoek verdere bewijsvoering dat een imidacloprid de hoofdverantwoordelijke is voor de massale bijensterfte.
Dit middel wordt veel gebruikt bij de Bollenteelt en kan via uit- en afspoeling terechtkomen in het grond- en oppervlaktewater.

In de Provincie Noord Holland heeft de Partij voor de Dieren een Initiatief Nota ingediend ‘Red de Bij’ . Met name de voorlaatste alinea zou ook van belang kunnen zijn voor Rijnland.

Naar aanleiding hiervan, en in vervolg op onze eerdere vragen:

1.Wat betekent dit voor het beleid van Rijnland ten aanzien van de toelating van imidacloprid en andere neonicotinoiden?
2. Welke acties gaat u nemen om in samenwerking met de agrarische sector deze middelen terug te dringen?
3. Welke mogelijkheden heeft Rijnland om bloemrijke gebieden te bevorderen op eigen grond, en hoe zou Rijnland dergelijk gebieden kunnen stimuleren op andere gronden.

Indiendatum: jan. 2012
Antwoorddatum: 1 feb. 2012

Antwoord
In het agrarisch meetnet van Rijnland zijn imidacloprid en andere gewasbeschermingsmiddelen opgenomen. Naar aanleiding van normoverschrijdingen in onderzoeksprojecten is imidacloprid toegevoegd aan het KRW-meetnet van Rijnland. Wij maken het effect van imidacloprid en andere gewasbeschermingsmiddelen op de waterkwaliteit inzichtelijk aan het college voor toelating van gewasbeschermingmiddelen en biociden (Ctgb) door onze waterkwaliteitsgegevens beschikbaar te stellen. Het Ctgb is als zelfstandig bestuursorgaan verantwoordelijk voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland.

Rijnland werkt actief samen met landbouworganisaties om normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Een voorbeeld van een samenwerkingsproject is Slootgerichte Aanpak waarin Rijnland samen met de telers in Boskoop werkt aan het terugbrengen van gewasbeschermingsmiddelen. Verder draagt Rijnland bij aan de door de Unie van Waterschappen uitgezette nationaal actieplan gewasbescherming. Het actieplan houdt in dat we de problemen met de waterkwaliteit zichtbaar maken door middel van meetgegevens van de waterschappen en zo de toelating proberen te beïnvloeden.

Het bevorderen van bloemrijke gebieden is geen taak van Rijnland en we voeren geen specifiek beleid ter bevordering daarvan. Daar waar mogelijk houdt Rijnland rekening met insecten en insecteneters. Zo is het terrein bij de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie in Noordwijk bijvriendelijk ingericht in het kader van het Rijnlands duurzaamheidsbeleid. Op het terrein is een insectenhotel in gebruik en zijn de oevers van de vijver natuurvriendelijk ingericht.

Interessant voor jou

Molens inzetten voor bemaling?

Lees verder

Alternatieven voor verdrinkingsvallen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer