Actief Biologisch Beheer in Sloene (Reeuwijkse Plassen)
Indiendatum: nov. 2010
Citaat Verzamelkrediet Gezond Water p. 3
Actief Biologisch Beheer Reeuwijk Cluster KRW (Sloene) ( € 200.000,--)
In het uitvoeringsplan Reeuwijkse plassen en omgeving is actief visstandsbeheer opgenomen. De insteek van Rijnland op dit moment is het in eerste instantie als proef uitvoeren van actief visstandbeheer in de plas Sloene. Eind december krijgt Rijnland een advies over de wijze van uitvoering van actief visstandbeheer inclusief viswering op de plas Sloene. Op basis van dit advies wordt besloten of en hoe het actief visstandsbeheer ingezet wordt op deze plas. Het uitvoeren van actief visstandsbeheer in de plas Sloene wordt 70% gesubsidieerd vanuit KRW innovatiegelden bij realisatie in 2011. Voor het uitvoeren van het actief visstandbeheer wordt daarom een uitvoeringskrediet van € 200.000,-- aangevraagd.
Vragen:
1. Krijgen de VV leden c.q. de Cie. VGZ het advies over de wijze van uitvoering van het actief visstandsbeheer ter inzage?
2. Besteedt dat advies ook aandacht aan de randvoorwaarden voor het slagen van het experiment in Sloene? Zo nee, is er dan op een andere wijze onderzoek gedaan naar deze randvoorwaarden? Wat is daarvan de uitkomst?
3. Staat in dat advies ook de wijze van afvissing en wat er met de vissen gebeurt na het afvissen?
4. Heeft/krijgt de Cie. VGZ c.q. de VV inspraak in het al dan niet uitvoeren van het Actief Biologisch Beheer in Sloene? Zo nee waarom niet?
Toelichting:
Het waterschap dient in de visie van de Partij voor de Dieren zeer terughoudend te zijn met ´biologisch beheer´ om de effecten van de vermesting tegen te gaan. Biologisch beheer komt neer op het wegvangen van vissen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het is in veel gevallen een onacceptabele manier om water schoon te krijgen. De resultaten zijn wisselend en de handelingen leiden tot stress of zelfs de dood bij de dieren.
De mens moet zelf de verantwoordelijkheid nemen voor fouten uit het verleden en zorgen voor schoon water, op een diervriendelijke manier. Biologisch beheer mag alleen worden toegepast als het effectief is en er een diervriendelijke bestemming is voor de weggevangen dieren.
Indiendatum:
nov. 2010
Antwoorddatum: 8 dec. 2010
Naar aanleiding van een passage (blz. 3) in het verzamelkrediet Programma Gezond Water, heeft de heer Van Liere (PVDD) onderstaande vragen gesteld met betrekking tot het actief biologisch beheer in Sloene (Reeuwijkse Plassen).
Vraag
1) Krijgen de VV leden c.q. de Cie. VGZ het advies over de wijze van uitvoering van het actief visstandsbeheer ter inzage?
Antwoord
1) Ja, zodra het advies is afgerond is het beschikbaar voor de leden van de commissie Veiligheid en Gezond water.
Vraag
2) Besteedt dat advies ook aandacht aan de randvoorwaarden voor het slagen van het experiment in Sloene? Zo nee, is er dan op een andere wijze onderzoek gedaan naar deze randvoorwaarden? Wat is daarvan de uitkomst?
Antwoord
2) Ja, het advies gaat in op de inpasbaarheid van deze proef, volgens de randvoorwaarden die de vm. minister van Verkeer en Waterstaat in de brief (VENW/DGW-2010/1071) aan de Tweede Kamer gesteld heeft. Deze randvoorwaarden zijn beschreven in het Handleiding ABB 1992 “van helder naar troebel …. En weer terug”.
Vraag
3) Staat in dat advies ook de wijze van afvissing en wat er met de vissen gebeurt na het afvissen?
Antwoord
3) Ja, er wordt in het rapport zowel geadviseerd over de wijze van afvissing als over de wijze van afvoeren van de gevangen vis.
Vraag
4) Heeft/krijgt de Cie. VGZ c.q. de VV inspraak in het al dan niet uitvoeren van het Actief Biologisch Beheer in Sloene? Zo nee waarom niet?
Antwoord
4) Ja, de VV heeft op verschillende momenten invloed bij het besluit tot het uitvoeren van ABB in Sloene. In december 2009 heeft de VV hiermee expliciet ingestemd bij het goedkeuren van het uitvoeringsplan Reeuwijkse Plassen; Nu ligt het VV besluit voor over het beschikbaar stellen van uitvoeringskrediet en mandateert de VV het college van D&H voor de uitvoering van het project; Te zijnertijd zal de VV ook bij de evaluatie van het uitvoeringsplan Reeuwijkse Plassen worden betrokken.
Interessant voor jou
Overtreding Flora- en Faunawet Reeuwijk
Lees verderKaderrichtlijn Water en concentraties imidacloprid
Lees verder