Zonder verleden geen toekomst; trend­analyse meet­netten water­kwa­liteit


1 maart 2012

In november 2009 vroeg de Partij voor de Dieren om een trendanalyse van de waterkwaliteit. Het bestuur van Rijnland stemde daarin toe. In Februari 2012 kwam het rapport gereed. Een uiterst gedegen rapport, met een zeer goede analyse van alle verzamelde meetgegevens vanaf 1985 tot 2010.

Een kleine weergave van de hoofdpunten.
Fysische chemie: Significante verbeteringen over de gehele periode, echter na 2002 afvlakking of zelfs omkering van de trend, en dat is zorgelijk. Ondanks de verbeteringen voldoet een groot aantal wateren niet aan de normen.
Biologie: Voor de meeste meetreeksen zijn geen significante trends aan te tonen, dit ondanks de verbeteringen in de chemische toestand. Ecologische reacties op veranderingen in chemische toestand vertonen in het water vaak enige vertraging.
Gewasbeschermingsmiddelen: Slechte een beperkt meetnet voor trendanalyse, alleen Boskoop en de Bollenstreek werden geanalyseerd. Significante daling van de concentraties, al moet erbij gezegd worden dat wanneer een middel is verboden en een (tijdelijke) opkomst is van andere middelen. Incidenteel nog hoge concentraties. De stijging van imidacloprid baart zorgen.
Afvalwaterketen: De trendanalyse voor het gezuiverde afvalwater laat een zeer positief beeld zien. Vooral fosfor, stikstof en het chemisch zuurstofverbruik daalden aanmerkelijk. Alle doelen werden ruimschoots gehaald.
Evaluatie meetnetten: het rapport geeft een heldere analyse van de meetnetten zoals ze in de afgelopen periode hebben gefunctioneerd en geeft goede aanbevelingen om te komen tot optimalisatie.
Gemist: De emissies van awzi's zijn zeer goed in kaart gebacht. Een analyse van uit- en afspoeling van landbouwgronden, een significante bron, ontbreekt. Toch concludeert het rapport dat de verbeteringen in de chemische toestand o.a. veroorzaakt worden door het landelijk mestbeleid. Op landelijk niveau is dat onjuist. Zie onze nadere analyse.

Samenvattend: Uitstekend rapport, heldere analyse. Rijnland heeft zich bij de afvalwaterzuivering van zijn beste kant laten zien. Dat leverde significante verbetering op van de chemische waterkwaliteit. De ecologie bleef hierbij (helaas) achter. Uit- en afspoeling van landbouwgronden is onderbelicht.

Gerelateerd nieuws

Voortgang KRW maatregelen

De Partij voor de Dieren stelt het op prijs meer inzicht te krijgen in de maatregelen, de tijdsfasering daarvan, de daarbij...

Lees verder

'Werkt' het mestbeleid?

Technische bestuursvraag ‘Werkt het mestbeleid aantoonbaar mee aan de verbetering van de kwaliteit van het oppervla...

Lees verder