Werk­bezoek muskus­rat­ten­beheer Rijnland


12 november 2015

Woensdag 11 november jl. organiseerde Rijnland een werkbezoek aan de muskusrattenbeheerders. Er werd een presentatie gehouden van het werk wat zij doen en waarom. Wat opviel tijdens die presentatie was, dat muskusratten het meest graven in slootjes. Uit de presentatie werd duidelijk hoe een muskusrat een burcht graaft.

Echte dijkdoorbraken door muskusratten zijn praktisch nooit voorgekomen (één keer, maar er is niet zeker of dit door muskusratten veroorzaakt is). Ook de muskusrattenbestrijders gaven aan graag een alternatief te zien voor het dierenleed dat nu plaatsvindt; de dieren worden verdronken in vangkooien of gedood met klemmen onder water. Het komt voor dat in plaats van een muskusrat een eend, reiger, vis of ander dier in de vangkooi zit, helaas zijn deze ook altijd dood.

In mei 2016 worden de resultaten bekend van de landelijke veldproef waarbij drie jaar lang alternatieven voor deze vangmethode zijn bekeken. Wij wachten met smart op de uitkomst!

Noot: muskusratten zijn planteneters en zijn derhalve geen bedreiging voor andere diersoorten.

Gerelateerd nieuws

Nieuw visvriendelijk gemaal Oostvliet, Hof en Spekpolder

Onlangs hebben wij bestuursvragen gesteld inzake het nieuwe gemaal dat gerealiseerd wordt in de polder. Het gemaal Oostvliet,...

Lees verder

Waterbeheerplan 5 (WBP5)

De fractie Partij voor de Dieren kan zich grotendeels vinden in de door D&H voorgestelde aanpak. Wij zijn blij met de aandac...

Lees verder