Trend­analyse water­kwa­liteit, zonder verleden geen toekomst


19 november 2009

De Kaderrichtlijn Water (KRW) vraagt om specifieke monitoring voor het bepalen van de huidige en toekomstige chemische en ecologische toestand van het oppervlaktewater. In de nabije toekomst zullen een groot aantal maatregelen genomen worden om de waterkwaliteit te verbeteren, de meeste in de sfeer van inrichtingsmaatregelen (natuurvriendelijke oevers, visvriendelijke gemalen etc.)

Maar met alleen de voorgenomen monitoring van de huidige situatie en de toekomstige trendanalyse kan volgens de PvdD niet transparant worden verklaard waarom de genomen maatregelen de beoogde effecten op de waterkwaliteit zullen hebben. Het gaat namelijk voorbij aan de autonome ontwikkeling van watersystemen en de effecten van de reeds genomen maatregelen, waarbij onder anderen de fosfor- en stikstofreductie van het effluent van zuiveringsinstallaties en de sanering van fosfaat en stikstof bij de industrie een belangrijke rol spelen. Helaas heeft het huidige mestbeleid van de rijksoverheid niet of nauwelijks effect gehad op de belasting van fosfaat en stikstof in het oppervlaktewater (bron Planbureau voor de Leefomgeving).

De PvdD heeft via een bestuursvraag voorgesteld om een trendanalyse uit te voeren naar de veranderingen van de verschillende compartimenten van de KRW (algen, waterplanten, macrofauna, vissen, nutriëntenconcentraties) vanaf een vroeg begin van de waarnemingen tot heden. Het bestuur was het hiermee eens, hun antwoord vind je hier. In het kort: er komt in 2010 een trendanalyse van de waterkwaliteitsgegevens.

Gerelateerd nieuws

Blauwalgenbestrijding in de Veerplas bij Haarlem

Vanwege de hoge concentratie van de blauwalg Planktothrix agardhii is een zwemverbod voor de Veerplas bij Haarlem uitgevaar...

Lees verder

Natuur-, dier-/welzijnsorganisaties in Visstandbeheercommissies

Tijdens de bespreking van de Uitvoeringsnota Visbeleid in de commissie Veilligheid en Gezond Water heeft de PvdD de wens ge...

Lees verder