Imida­cloprid in efflu­enten zuivering revisited 2014


26 juni 2014

De Partij voor de Dieren heeft in het verleden regelmatig aandacht gevraagd voor imidacloprid, het gebruik in de landbouw en de vrachten, die de zuivering passeren. Recent kwamen de nieuwste gegevens ter beschikking in de Emissieregistratie. Deze gegevens waren aanleiding tot het stellen van een vraag aan het bestuur.

Voor landbouw in 2012 geldt een belasting van het oppervlaktewater van 136,5 kg, een aardige daling t.o.v. 2005, toen was de belasting 272,7 kg. Maar de stijging en de hoeveelheid imidacloprid die de zuivering passeert is voor ons onrustbarend; in 1990 was de vracht van Nederland via de zuivering 74,5 kg/jaar en in 2012 is dat opgelopen tot 88,7 kg/jaar.

De Partij voor de Dieren heeft het bestuur van Rijnland gevraagd hun invloed aan te wenden om onderzoek te entameren naar de herkomst van deze hoeveelheid imidacloprid in het rioolwater, en de stijging van de belasting, zodat passende maatregelen kunnen worden genomen. Wanneer aansluiting van kassen op het riool de oorzaak is dient het vergunningstelsel deze belasting uit te sluiten.

De Partij voor de Dieren stelt zich overigens op het standpunt dat imidacloprid in al zijn toepassingen al lang verboden had moeten worden.

Uit het antwoord van het bestuur blijkt dat het, gezien degebruikte metingen en berekeningen, niet mogelijk was het 'huishoudelijk gebruik' en de op het riool aangesloten kassen van elkaar te scheiden.

Gerelateerd nieuws

Algemene beschouwingen 2014 Partij voor de Dieren

Op 18 juni werden voor het eerst algemene beschouwingen gehouden in het Algemeen Bestuur van Rijnland. De woorden efficiency,...

Lees verder

Imidacloprid had al lang verboden moeten worden

De Partij voor de Dieren in het Hoogheemraadschap van Rijnland vindt het gebruik van imidacloprid op welke manier dan ook ont...

Lees verder