Effecten van drugs op het opper­vlak­te­water


4 juni 2014

Recent heeft een onderzoek, waar KWR Watercycle Research Institute bij betrokken was, aangetoond dat er aanzienlijke hoeveelheden drugs in het rioolwater konden worden aangetoond (meest aangetroffen werden amfetamine, cocaïne, cannabis en enkele tranquilizers). Voor cocaïne alleen ging het om 235 kg per dag voor Europa.

De Partij voor de Dieren in Rijnland heeft het bestuur gevraagd na te gaan wat de retentie (het tegenhouden) van deze stoffen is in de zuiveringsinstallaties, en wat de effecten van deze drugs zijn op het waterleven.

De retentie van drugs in de zuivering is niet specifiek onderzocht, wel wordt verwacht dat het analoog zal zijn aan medicijnresten (verwijderingspercentage ~65%, hoewel er tussen stoffen grote onderlinge verschillen zijn).

In het oppervlaktewater vond het RIVM in 2011 nergens concentraties hoger dan 1 microgram/liter (signaleringsnorm voor oppervlaktewater voor bereiding van drinkwater).

De invloed op de ecologie is niet onderzocht, wel heeft STOWA onderzoeksplannen in die richting.

Gerelateerd nieuws

Waterschapbelastingen

De Watersysteemheffing, een belastingonderdeel van de waterschappen, bestaat uit een deel dat ingezetenen moeten betalen en e...

Lees verder

Algemene beschouwingen 2014 Partij voor de Dieren

Op 18 juni werden voor het eerst algemene beschouwingen gehouden in het Algemeen Bestuur van Rijnland. De woorden efficiency,...

Lees verder