Bestuurs­vragen muskus­rat­ten­be­strijding


30 juli 2015

Onlangs hebben wij bestuursvragen gesteld over diervriendelijke alternatieven voor de manier waarop muskusratten bestreden worden binnen alle waterschappen.

In de memo ‘Resultaten pilot preventieve maatregelen muskusratten in polder Oudendijk’ d.d. 1 augustus 2014, is vermeld dat vier proefopstellingen gerealiseerd zijn om te bezien of preventieve maatregelen genomen kunnen worden genomen tegen muskus- en beverratten. Uit deze pilot is naar voren gekomen dat wapeningsgaas op de keringen technisch haalbaar zou kunnen zijn. Indien preventieve maatregelen gelijktijdig met de kadewerkzaamheden uitgevoerd zouden worden, dan zou dat een kostenbesparing op kunnen leveren doordat werk met werk gecombineerd wordt.

Als antwoord ontvingen wij onder andere dat de angst bestaat dat afname van graverijen in waterkeringen tot toename van graverijen in oevers van watergangen, niet zijnde waterkeringen, zal leiden en dat het herstel hiervan ook kosten met zich mee zal brengen. Hiernaar is nooit onderzoek gedaan en deze aanname is dan ook gebaseerd op angst en niet op feiten. Wij zullen op dit punt nog terugkomen.

Het is wellicht zinvol om te wachten op de uitkomsten en conclusies die getrokken kunnen worden uit de landelijke veldproef. De landelijke veldproef is mede op aandringen van dierenwelzijnsorganisaties en de PvdD , ca. 3 jaar geleden gestart onder de vlag van de Unie van Waterschappen. Onderzoek aan populatiedynamiek, maatregelen en effecten.

Planning van het landelijk onderzoek is:

- uitvoering 1e deel afronding op 1 januari 2016;
- monitoring schades tot 1 mei 2016 gevolgd door analyse;
- rapportage beschikbaar ca september 2016.

De uitvoering van het 2e deel (onderdeel objectbescherming) loopt tot april 2017, rapportage voorzien september 2017.

In het najaar zullen wij in de Verenigde Vergadering blijven pleiten voor diervriendelijke preventieve maatregelen om schade van muskusratten te voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Luikje gemaal Gouda maakt vismigratie richting boezem mogelijk

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft een vispassage bij boezemgemaal Gouda gerealiseerd. Via een luikje in de inlaatschui...

Lees verder

Presentatie project 'Schoon Water voor Rijnland'

Vandaag hebben wij de Hoogheemraden enthousiast gemaakt over het project 'Schoon Water voor Rijnland.' Dit project is voor on...

Lees verder