Bestuursvragen inzet drones diervriendelijk muskusrattenbeheer
Het waterschap Vallei en Veluwe zet drones in om watergangen en natuurgebieden te inspecteren. Volgens de dijkgraaf van het waterschap Vallei en Veluwe kunnen waterschappen op deze manier veel sneller en goedkoper werken.
Wij zouden graag zien dat gekeken wordt naar de mogelijkheden (of hier onderzoek naar te doen) om drones in te zetten voor een diervriendelijke aanpak voor schade van muskusratten. Eventueel zouden preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Indien sprake is van ontdekking van burchten, dan zou Rijnland meteen actie kunnen ondernemen. Graafschade zou dan onmiddellijk gerepareerd kunnen worden voordat daadwerkelijk schade aangericht wordt.
Wij hebben hier bestuursvragen over gesteld en zijn zeer benieuwd naar de antwoorden. Wij houden u uiteraard weer op de hoogte.
Zie onderstaande tekst voor de beantwoording van de door ons ingediende bestuursvraag. Helaas ziet Rijnland geen mogelijkheden voor een diervriendelijker aanpak preventie van graafschade door muskusratten met inzet van drones.
Beantwoording bestuursvraag
Datum vraag, 23 september 2015
Onderwerp, Gebruik van drones in muskusrattenbeheer
Datum beantwoording
Indienend VV-lid, mw Bleyie
Portefeuillehouder, M. Kastelein
Vraag:
Is het college bereid om te kijken naar mogelijkheden (of hier onderzoek naar te doen) om drones in te zetten in het Muskusrattenbeheer? Hierbij kan bv gedacht worden aan het snel opsporen van graafschades (burchten) zodat daar gerichte herstelmaatregelen genomen kunnen worden voordat de schades verergeren en er een veiligheidsrisico ontstaat.
Antwoord:
Muskusrattenbeheer is middels de Gemene Rekening en de Samenwerkingsovereenkomst, belegd bij HDSR. Het college heeft geen directe invloed op de wijze waarop de bestrijding door Muskusrattenbeheer wordt vorm gegeven, maar kan via de stuurgroep wel voorstellen doen. In de stuurgroep zal deze vraag belegd worden.
Het college zal zelf geen eigen onderzoek instellen.
Over dronegebruik is in het algemeen al wel het volgende te melden:
Het gebruik van drones wordt door meerdere waterschappen verkend voor uiteenlopende doeleinden (van bemonstering tot inspectie), ook door Rijnland. Tot nu toe heeft dat (nog) niet tot nieuwe inzichten geleid die voor onze eigen werkzaamheden succesvol kunnen worden toegepast.
Het gebruik van drones is ten eerste beperkt vanwege privacy wetgeving; men mag simpelweg niet vliegen in de buurt van bebouwd gebied (en dat is een groot deel van ons beheergebied, het is niet beperkt tot stedelijk gebied). Daarnaast zijn er veel administratieve handelingen nodig, zoals vergunningen aanvragen bij het landelijk bureau voor luchtvaart (het indienen van een specifiek vluchtplan).
Deze beperkingen maken het vooralsnog zeer lastig om uberhaupt te mogen vliegen op de gewenste plaatsen en op de gewenste korte termijnen (urgentie).
Een eerste interne verkenning bij direct betrokkenen over de mogelijkheden van drones in het muskusrattenbeheer zijn niet positief:
De burcht van een muskusrat is geheel ondergronds en is daarmee niet vanuit de lucht te constateren. Graafschade wordt pas zichtbaar vanuit de lucht nadat de graafgangen zijn ingestort of kapotgereden (wat in feite al het eindstadium van de schade is).
Graverij is alleen te bemerken bij veldinspectie; door te zoeken naar afgeknaagde begroeiing, eventuele grondverplaatsing in de watergang, en zwempijpen onder water.
Dit is vanuit de lucht niet of nauwelijks mogelijk om waar te nemen.
Gerelateerd nieuws
Presentatie project 'Schoon Water voor Rijnland'
Vandaag hebben wij de Hoogheemraden enthousiast gemaakt over het project 'Schoon Water voor Rijnland.' Dit project is voor on...
Lees verderBestuursvragen loodverlies sportvissers
Deltares heeft in opdracht van Rijkswaterstaat een onderzoek ingesteld naar emissie van lood door de sportvisserij in Nederla...
Lees verder