Algemene beschouwing Partij voor de Dieren bij de begroting van Rijnland 2015


11 november 2014

Begin jaren 90 van de vorige eeuw zei Freek de Jonge al: 'Het probleem op het platteland is mest kwijt te raken zonder stront te krijgen'. Dat is nog niet zo veel veranderd.

Grote hoeveelheden voedingsstoffen uit het buitenland komen Nederland binnen en worden met 'behulp' van dieren in de bio-industrie omgezet in vlees en melkproducten, die voor een groot deel worden uitgevoerd. De mest blijft achter. 79 miljard kg per jaar, 139.000 kg per minuut, hoeveelheden waar je je niets bij voor kunt stellen. Het zijn 72 Olympische zwembaden vol met mest per dag. Die worden op het land gebracht, te veel op door planten te worden opgenomen en afgevoerd. Het fosfaatoverschot (het te veel; dus het fosfaat dat met de mest op het land gebracht wordt minus het via de oogst afgevoerde fosfaat) is 18 miljoen kg per jaar. Ook al zo onvoorstelbaar veel. Een groot deel van de voedingsstoffen uit de mest komt via afstroming en via het grondwater in het oppervlaktewater terecht. Eutrofiëring of vermesting van het oppervlaktewater is al decennia lang het grootste milieuprobleem in het water. Groene soep en kroos op sloten zijn de belangrijkste uiterlijke kenmerken. De maatschappelijk kosten zijn zeer hoog volgens de Balans van de Leefomgeving van het PBL. Maar vlak de bestrijdingsmiddelen die in het water terecht komen niet uit. Met name imidacloprid (het mondiaal meest gebruikte bestrijdingmiddel) is de oorzaak van achteruitgang van allerlei waterleven. De Partij voor de Dieren heeft dat vanaf 2010 al regelmatig op de agenda gezet. Waterschappen kunnen maar beperkt wat aan eutrofiëring en toelating van bestrijdingsmiddelen doen, terwijl ze wel verantwoordelijk zijn voor de waterkwaliteit. En de nationale regering laat het een beetje over aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) dat maar niet echt van de grond komt. De toelating van imidacloprid krijgt geen watertoets, 'want het wordt op het land gebruikt'. De grote en veelvuldige overschrijding van de normen wordt even simpel terzijde geschoven.

De Partij voor de Dieren heeft aandacht gevraagd voor deze problematiek tijdens de Algemene Beschouwingen over de Begroting 2015 van Rijnland. Mooi dat ook de VVD kritisch was over het DAW.

Volgens de Partij voor de Dieren in Rijnland moeten verantwoordelijke instanties voor de waterkwaliteit ook bevoegdheden krijgen, om de oorzaken van de vervuiling voortvarend aan te kunnen pakken.

Gerelateerd nieuws

Imidacloprid had al lang verboden moeten worden

De Partij voor de Dieren in het Hoogheemraadschap van Rijnland vindt het gebruik van imidacloprid op welke manier dan ook ont...

Lees verder

Partij voor de Dieren in Rijnland; een overzicht van 6 jaar acties

Zes jaar Partij voor de Dieren in Rijnland. Dit jaar geen 'jaaroverzicht', maar een weergave van al onze acties tot n...

Lees verder