Bestuursvragen imidacloprid
Indiendatum: jul. 2014
Vogelbescherming Nederland heeft samen met tien andere natuurorganisaties een brief gestuurd aan staatssecretaris Dijksma met daarin de oproep per direct een verbod in te stellen op de verkoop van het landbouwgif imidacloprid.
Het insecticide imidacloprid kwam vorige week in het nieuws, toen uit onderzoek van de Radboud Universiteit en Sovon bleek dat er een correlatie is tussen de aanwezigheid van dit middel in het oppervlaktewater en de achteruitgang van vogels. Het gaat dan om algemeen voorkomende insectenetende vogels als de spreeuw en boerenzwaluw. Maar ook vogels van het boerenland die het al moeilijk hebben, zoals veldleeuwerik en ringmus, gaan in gebieden waar dit middel in het oppervlaktewater aanwezig is nóg harder achteruit.
Het insecticide imidacloprid behoort tot groep van de neonicotinoïden. In de brief aan Dijksma roepen de tien partijen op om naast een onmiddellijk verbod deze groep van insecticiden opnieuw te beoordelen en om daarnaast een langdurige monitoringsprogramma op te zetten zodat mogelijke schadelijke effecten van landbouwgif eerder aan het licht komen.
Staatssecretaris Dijksma heeft in Europees verband al laten weten aan het College van Toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gevraagd te hebben om te reageren op het onderzoek. Die reactie komt naar verwachting in augustus.
Vraag 1
Kent u het onderzoek van de Radboud Universiteit en Sovon Vogelonderzoek Nederland dat de relatie aantoont tussen de aanwezigheid van het gewasbeschermingsmiddel imidacloprid in het oppervlaktewater en de achteruitgang van vogels?
Vraag 2
Kunt u aangeven welke maatregelen u heeft genomen na het bekend worden van het resultaat van het onderzoek ter voorkoming van verdere schade?
Vraag 3
Kunt u aangeven op welke locaties in ons waterschap het oppervlaktewater wordt bemonsterd op imidacloprid en wat de resultaten daarvan zijn?
Vraag 4
Kunt u aangeven of in ons waterschap de norm voor het bestrijdingsmiddel imidacloprid in het oppervlaktewater wordt overschreden en wat daarvan de oorzaak is?
Vraag 5
Kunt u inzage geven in de hoogte van de kosten die gemaakt moeten worden om aan de norm voor het bestrijdingsmiddel imidacloprid in het oppervlaktewater te voldoen?
Vraag 6
Heeft u inzicht in het gebruik per deelgebied van het bestrijdingsmiddel imidacloprid?
Vraag 7
Bent u bereid op korte termijn van gedachte te wisselen met de VV over de mogelijkheden om de overschrijding van de norm in het oppervlaktewater aan te pakken en de handhaving van het vooralsnog beperkt toegelaten gebruik van het middel op het hoogste niveau op te pakken .
E.C. de Meijer Water Natuurlijk
D. de Vos Partij voor de Dieren
J.P. Verhaar Natuurterreinen
Indiendatum:
jul. 2014
Antwoorddatum: 22 jul. 2014
Behalve bovengenoemde vragen waren er meer van verschillende partijen, het antwoord van het bestuur van Rijnland staat in de volgende pdf-file [hierlink]
Interessant voor jou
Imidacloprid revisited 2014
Lees verderBestuursvragen muskusrattenbestrijding
Lees verder