Vissen moeten oude gemaal in Polder Vier­am­bacht zien te mijden


27 januari 2009

In Polder Vierambacht wordt een gemaal toegevoegd om de te verwachten wateroverlast te bestrijden. Dit nieuwe gemaal wordt uitgerust met een vispassage. Om de benodigde uitslagcapaciteit van de polder te bereiken wordt het oude gemaal in de toekomst ook nog gebruikt. Dat betekent een wisse dood voor de vissen, die dit oude gemaal trachten te passeren. De Partij voor de Dieren heeft het College schriftelijk gevraagd na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor het plaatsen van een stroboscopische verjaging (kosten 10–20 k€). Vissen hebben een hekel aan lichtflitsen en worden van het oude gemaal verjaagd en kunnen door stroming aangetrokken worden tot het nieuwe gemaal waar de vispassage is aangebracht. Inmiddels is een veel goedkopere methodiek bekend, die gebruikt maakt van flitsende LED’s, kosten gering en ze gebruiken ook nog maar 7 W per uur. Daarvan heeft de PvdD het college in mei op de hoogte gesteld.

Antwoord van het bestuur op 3 juli 2009: In polder Vierambacht ontstaat door de plaatsing van een extra gemaal een vrij uitzonderlijke situatie, namelijk dat niet één, maar twee gemalen het overtollige water van de polder afvoeren. Het risico bestaat dat migrerende vissen de stroming van het oude, niet passeerbare gemaal zullen volgen en beschadigd raken in de pomp.
Bij de realisatie van de vispassage bij het nieuwe gemaal wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke efficiëntie van de voorziening. Uiteraard wordt er voor gezorgd dat vissen de passage kunnen vinden, bijvoorbeeld door het creëren van een lokstroom die de vissen de goede kant op leidt. Voor het verjagen van de vissen bij het "oude gemaal" wordt de inzet van een stroboscopische lamp zeker overwogen.
Op dit moment beschikt Rijnland over twee stroboscopische lampen die binnenkort bij gemaal Bloemendaal zullen worden opgehangen. Op korte termijn zal op deze locatie een praktijkproef worden uitgevoerd. Het volledige antwoord vind je hier.

De bovenbeschreven situatie komt in andere gebiedsplannen ook voor. Ook dan maakt de PvdD het bestuur attent op het feit dat er vissen in het gedrang komen. In de Visnota, die in de maak is, zal eventuele visafschrikking, indien nodig, worden meegenomen. De portefeuillehouder Gezond Water heeft de PvdD verzekerd dat het probleem zijn grote aandacht heeft.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Muskusrattenbestrijding zet geen zoden aan de dijk

Dat was een staaltje onvervalst populisme, van VVD-leider Marc Rutte, bij de start van de campagne voor de waterschapsverki...

Lees verder

Hoogheemraadschap van Rijnland eet geen paling meer

Een door de Partij voor de Dieren, samen met de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie, ingediende motie met betrekking tot ...

Lees verder