Stimu­lering biolo­gische landbouw


3 november 2010

Tijdens de discussie over het emissiebeheersplan benadrukte de PvdD dat de aanpak van uit- en afspoeling van landbouwgronden minimaal was, dit ondanks moedige en zinvolle pilot projecten samen met de sector. PvdD ziet de pilot graag uitgebreid, omdat die nu nog te klein is en er veel meer nodig is om de fosfor- en stikstofproblematiek daadwerkelijk aan te pakken. Dick de Vos vraagt of de waterdoelstelling van de KRW hiermee wordt gehaald en brengt in dit kader de biologische landbouw als instrument onder de aandacht. Hij dient een motie in (mede ondertekend door PvdA en Algemene Waterschapspartij) waarin het college wordt gevraagd in contacten met de agrariërs de biologische landbouw te stimuleren. Dit betekent namelijk een drastische verdere stap in de reductie van de emissie van nutriënten. Met innovatieve landbouw en een intensieve samenwerking met telers moet het mogelijk zijn om binnen de richtlijnen van de KRW tot een minimalisering van de emissies van stikstof en fosfor te komen. De tekst van de motie luidde (verkort) als volgt.

MOTIE Stimulering biologische landbouw
Rijnland heeft een actief beleid heeft om emissies van mineralen (met name P en N) te verminderen.
Biologische landbouw, ten opzicht van reguliere landbouw, draagt positief bij aan het verminderen van schadelijke emissies.
En draagt het Dagelijks bestuur op, in de contacten met agrarische bedrijven binnen het gebied van Rijnland actief biologische landbouw te stimuleren.

De motie ontving veel lof van verschillende partijen. Biologisch/ecologisch boeren draagt zeker positief bij aan de vermindering van emissies. Uitgangspunt is namelijk dat de voedingsstoffen geheel ten goede moeten komen aan het gewas, en elke vorm van verlies vermeden moet worden. Er wordt gewerkt met evenwichtsbemesting, langzaamwerkende meststoffen en vanggewassen gebruikt om nutriënten vast te houden. Bovendien wordt geen gebruik maakt van gewasbeschermingsmiddelen. Op termijn zijn emissies naar water vanuit dergelijke landbouw naar verwachting nihil. Dit duurt vaak een tijdje, omdat vanuit de historie van het grondgebruik vaak een overmaat aan voedingsstoffen in de bodem aanwezig is, die deels nog uitspoelt. Het ondersteunen of stimuleren van biologische/ecologische landbouw kan onderdeel vormen van de aanpak van landbouwemissies de komende jaren, maar behoort niet tot de taken van Rijnland. Maar er was ook kritiek vanuit de ‘landbouwlobby’ die eerst uitgezocht wilde hebben of die uit- en afspoeling wel zo groot was, en nog steeds meende dat veenafbraak en fosfaathoudende kwel een uiterst belangrijk aandeel in de uit- en afspoeling hadden. Alsof dat geen indirecte landbouwinvloed is. Na discussie, met name over het feit dat vermindering van uit- en afspoeling geen waterschapsverantwoordelijkheid is, en toezegging van de hoogheemraad om voortvarend met de pilots door te gaan heeft de PvdD de motie ingetrokken.

Gerelateerd nieuws

Geitenweitje Boeselijn

In mei werden de bestuursleden van de Verenigde Vergadering van Rijnland schriftelijk benaderd door vrijwilligers van het g...

Lees verder

Emissiebeheerplan

In het Emissiebeheerplan worden de maatregelen en plannen om de belasting van het oppervlaktewater te verminderen geregeld....

Lees verder