PvdD Rijnland wil snel einde aan verdrin­kingsval muskus­ratten


11 juli 2011

Leiden, 11 juli 2011

Per 1 juli 2011 zijn de waterschappen verantwoordelijk voor de muskusrattenbestrijding. Het hoogheemraadschap Rijnland delegeert de uitvoering hiervan aan waterschap Stichtse Rijnlanden, waar de muskusrattenbestrijders – nu nog in dienst van de provincie - per 1-1-2012 in dienst komen. Momenteel wordt gewerkt aan de opbouw van de organisatie en een de personele aspecten.

De Partij voor de Dieren, sinds 2008 in het bestuur van Rijnland, heeft zorg over de afspraken en toezeggingen die zijn gedaan over dierenwelzijn en heeft hierover vragen gesteld. Het hoogheemraadschap heeft op grond van eerdere vragen toegezegd dat de verdrinkingsvallen in Rijnland gaan verdwijnen en dat er aandacht komt voor meer dierenwelzijn. De Partij voor de Dieren vindt de inrichting van de nieuwe organisatie het moment om ook dierenwelzijnsaspecten goed te regelen. Eind 2010 zijn hierover ook enkele moties in de Tweede Kamer aangenomen waarop kan worden voortgebouwd.

“Het schiet niet allemaal niet erg op”, zegt fractievoorzitter Dick de Vos, fractievoorzitter van de PvdD. “We hebben sinds 2008 continu aandacht gevraagd voor de wrede vangstmethode en een andere manier van muskusrattenbeheer: niet gericht op doden, maar op preventie en veiligheid van de dijken. Daar merken we tot op heden niets van.”

Behalve vragen over verdrinkingsvallen en preventieve maatregelen heeft de PvdD ook gevraagd of de droogte-inspecties kunnen gecombineerd worden met inspecties op graafschade.
De Vos: “Momenteel wordt gerekend met het aantal “vangsten per uur”. Dus, hoe minder muskusratten je per uur vangt, hoe beter. Dat is een onzinnige maatstaf, want dat doel bereik je ook door meer koffie te drinken, minder in het veld te lopen, op de verkeerde plekken te zoeken enzovoort. Waarom nemen ze niet het aantal kilometers veilige dijk als maatstaf? Dan zet je een andere bril op. Muskusrattenbestrijders moeten zich richten op de veiligheid van dijken, door preventie, vangen in risicogebieden en, als het echt niet anders kan, door op een diervriendelijke manier te doden.”

Rijnland besteedde een avond aan voorlichting over het toekomstige musksrattenbeheer. Daar werden de vragen van de Partij voor de Dieren ook behandeld. Toch heeft Dick de Vos om een schriftelijke beantwoording gevraagd. Deze beantwoording vind je hier.

Gerelateerd nieuws

Meer ontwikkelingssamenwerking

Dick de Vos van de Partij voor de Dieren in Rijnland diende een motie in om meer geld en mensen vrij te kunnen maken voor o...

Lees verder

Meten en Monitoring aanwezigheid EHEC in oppervlaktewater

De waterschappen zijn verantwoordlijk voor de waterkwaliteit. Daartoe voeren zij onder anderen zeer veel metingen uit. De P...

Lees verder