PvdD Rijnland wijst Muskusrattennota af
Vanwege de besluiteloosheid van de nationale regering mogen de waterschapsbestuurders nog twee jaar langer besturen. Daarvoor moeten ze wel herkozen, dan wel herbenoemd worden. Tijdens de procedure van de herbenoeming van de Hoogheemraden van de coalitie op 21 november 2012 uitte Dick de Vos van de Partij voor de Dieren kritiek op de wijze van ‘in controle zijn’ van één van de hoogheemraden op de portefeuille muskusrattenbeheer. Aanleiding was de onjuiste informatie door de portfeuillehouder in antwoord op schriftelijke vragen. Bij de bespreking van de Nota Muskusratten Beleidsnota 2012-2015 in de VV van 26 september heeft de PvdD een motie ingediend om te stoppen met muskusrattenbestrijding in een afgeperkt gebied om zo een indruk te krijgen van de populatieontwikkeling bij niet bestrijden. Zowel schriftelijk als mondeling verklaarde het college dat dit een onderdeel van de ‘veldproef’ was. "Het niet bestrijden en een vergelijk met een analoog gebied met bestrijding is een onderdeel van de veldproef, zie ook de beantwoording van vragen. Motie is overbodig en wordt ontraden." ”De beantwoording van de technische vragen en de mondelinge informatie was voor de PvdD aanleiding om de motie in te trekken en de Nota, ondanks andere kritiekpunten die we erop hebben, toch te steunen.
Na de vergadering van 26 september bereikte ons echter nieuwe informatie: In het 'Programma van Eisen veldproef Muskusratten' (ontvangen 7 november) bleek 'niet bestrijden' niet aan de orde te zijn. Hoogstens wordt er na verloop van tijd gekeken naar mogelijkheden daartoe, citaat: ‘Dit zal gebeuren als de veiligheidsrisico’s, onder gecontroleerde omstandigheden, mee blijken te vallen. Zonder er gecontroleerd naar toe te groeien, zijn er echter belangrijke bestuurlijke bezwaren en moeten er extra kosten worden gemaakt m.b.t. buffers, reserveringen van capaciteit om ‘op te ruimen’ en eventuele schadeclaims.’ De PvdD concludeerde hieruit dat er de portefeuillehouder onjuiste dan wel onvolledige informatie heeft verschaft. Daarnaast uitte Dick de Vos kritiek op het feit dat de Nota Muskusrattenbeheer en het Programma van Eisen voor de Veldproef, beiden gedateerd juni 2012, pas maanden later ter beschikking werden gesteld, ondanks herhaalde verzoeken, zodat de PvdD vertegenwoordigers in de waterschappen nauwelijks tijd hadden een gezamenlijk standpunt te bepalen. Hij bood aan belangeloos de portefeuillehouder bij te staan met een deelportefeuille ‘Graverij en muskusratten’. Dit bleek procedureel niet mogelijk, waarop Dick zich als tegenkandidaat presenteerde. De Verenigde Vergadering toonde weinig politiek inzicht en vatte het op als een persoonlijke aanval op de portefeuillehouder - wat geenszins de bedoeling was. Tenslotte heeft de portefeuillehouder zich sterk gemaakt bij de Unie van Waterschappen voor onze Notitie ‘Beter 10 in de sloot dan 1 in de dijk’ en is zij de eerste geweest die met een pilot preventieve maatregelen is begonnen. En in haar eigen woorden op de geciteerde pagina: ‘Thea de Roos- van Rooden "is groot voorstander van het voorkomen van de muskus- en beverratgraverij, want preventie is beter dan vangen."’ Maar een portefeuillehouder is ook politiek verantwoordelijk voor de verstrekking van volledige informatie. Er werden geen stemmen op Dick de Vos uitgebracht, en ook Partij voor de Dieren stemde voor de benoeming van de huidige portefeuillehouder.
Bij de vaststelling van de notulen van de vorige vergadering heeft de Partij voor de Dieren, om bovenbeschreven redenen, de steun aan de Nota Muskusrattenbeheer 2012-2015 alsnog ingetrokken. Het ‘Programma van Eisen veldproef Muskusratten’ heeft alleen ter discussie gestaan op het symposium Preventieve Maatregelen Muskusrattenbeheer.
Gerelateerd nieuws
Schieralen worden bij Lijnden over de dijk gezet
Bij hun tocht naar de Sargassozee ondervinden palingen grote barriéres. Onder anderen gemalen, die niet altijd vispass...
Lees verderMuskusratten revisited, ‘de veldproef’
In de Verenigde Vergadering van afgelopen November was er een heftige discussie over het muskusrattenbeheer. Heikel (en ond...
Lees verder