Partij voor de Dieren Tweede Kamer in Algemeen Overleg Water­kwa­liteit


7 augustus 2013

Tijdens het Algemeen Overleg Waterkwaliteit presenteerde Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (PvdD) een belangrijke bijdrage. Deze bijdrage en de vier ingediende moties zijn van groot belang voor de waterschappen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) toonde aan dat slechts 40% van de Kaderrichtlijn Water (KRW) doelen in 2027 gehaald zullen worden, zie een korte analyse van het rapport. De Partij voor de Dieren diende een motie in waarin de regering werd verzocht zorg te dragen voor het halen van de doelen van de Kaderrichtlijn Water. Niet meer en niet minder! De motie werd aangenomen, wat impliceert dat de regering (en de waterschappen als uitvoerder) extra stappen zullen moeten nemen.

De KRW kent prioritaire stoffen (van landsoverstijgend belang; aangewezen door de EU ) en overige relevante stoffen (van regionaal belang; aangewezen door de Stroomgebiedbeheerscommissies). Beide stofgroepen zijn giftig voor het aquatisch milieu. Het PBL constateerde dat er een kennisleemte is in de ecologische effecten van de laatstgenoemde stoffengroep. Een motie om onderzoek te verrichten naar de ecologische effecten werd eveneens aangenomen. Dat onderzoek komt er!

Het PBL constateerde ook dat het principe 'de vervuiler betaalt'niet altijd even eerlijk wordt uitgevoerd, een citaat :'De KRW vraagt de EU-lidstaten om met het waterprijsbeleid adequate prikkels te geven voor een efficiënt watergebruik. Daarnaast moeten de verschillende watergebruikssectoren een redelijke bijdrage leveren aan de kosten van de waterdiensten. Hoewel in Nederland de kosten voor de waterdiensten vaak voor meer dan 95 procent worden teruggewonnen, worden de sectoren niet evenredig belast met gebruik/ vervuiling. Zo is het waterbeheer vooral afgestemd op de landbouwsector, die bovendien een belangrijke veroorzaker is van diffuse verontreiniging (nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen) en verdroging, terwijl die in vergelijking tot de huishoudens niet evenredig meebetaalt aan het regionale watersysteembeheer'. Dit was voor de PvdD aanleiding een motie in te dienen om de verdeling eerlijker te maken, zodat de vervuiler betaalt. Deze motie is aangehouden.

De vierde motie is verder verwijderd van de waterschappen, maar daarom niet minder belangrijk. De motie gaat in op extra bescherming van de duinen vanwege hun belang voor de drinkwaterfunctie. Ook deze motie is aangehouden.

De gehele bijdrage en het debat erover tijdens het AO Waterkwaliteit vind je hier.

Gerelateerd nieuws

Microplastics in effluenten van zuiveringsinstallaties (vervolg)

De Partij voor de Dieren in Rijnland heeft in januari 2012 vragen gesteld met betrekking tot microplastics in de effluenten v...

Lees verder

Vispasseerbaarheid en visvriendelijkheid van Rijnland's gemalen

Vanaf 'ons' begin in Rijnland in 2008 heeft de Partij voor de Dieren visvriendelijkheid van gemalen op de agenda geze...

Lees verder