Molens inzetten voor bemaling?


1 februari 2012

De Partij voor de Dieren heeft het bestuur van Rijnland gevraagd na te gaan wat molens kunnen betekenen voor een duurzaam waterbeheer. Nu al zijn vele molens al in gebruik, al is dat niet direct gestuurd door het hoogheemraadschap. Volgens de Partij voor de Dieren zouden molens gestructureerd ingezet kunnen worden in het kader van duurzaamheid en energiebesparing. Daartoe zouden afspraken gemaakt kunnen worden met molenaars en stichtingen die molens beheren.

Rijnland reageerde snel op onze vragen. We hebben geen gemakkelijk probleem aangesneden. Het volledige antwoord vind je hier. Dat antwoord is niet simpel in twee of drie regels te vatten. Het lijkt simpel, molens inzetten, maar m.b.t. peilbeheersing lijkt het eenvoudiger dan het is. Enige voorbeelden: Gemalen kunnen efficiënter reageren op verschillen in peil, bij molens zou reageren op verschillen in peil pas kunnen bij grotere verschillen, dat zou in het veenweidegebied gevolgen kunnen hebben voor de bodemdaling.

Met betrekking op energiebesparing wordt verwezen naar een onderzoek van Hollands Noorderkwartier. Kostentechnisch zijn er andere maatregelen om CO2 reductie te bewerkstelligen dan windbemaling. Die werden niet genoemd, maar daar zijn we wel benieuwd naar. Dat leidt zeker tot een vervolgvraag. Daarnaast levert de inzet van windbemaling een aantal problematische aspecten m.b.t. de organisatie van het waterbeheer, zie daarvoor het antwoord. Concluderend kan worden gezegd dat de kosten die met de inzet van windbemaling gemoeid zijn hoger uitvallen dan de mogelijke besparing.

Gerelateerd nieuws

Voortgang alternatief voor de verdrinkingsval voor muskusratten

Reeds enige malen heeft de Partij voor de Dieren aandacht gevraagd voor de problematiek van het muskusrattenbeheer, Daarbij...

Lees verder

Jaarverslag 2011 fractie Rijnland

Ook in 2011 hebben we ons ingezet voor dierenwelzijn, duurzaamheid, natuur en milieu in het Hoogheemraadschap van Rijnland....

Lees verder