Micro­plastics in cosmetica


23 januari 2012

Plastic vormt een toenemende bron van vervuiling van het oppervlaktewater, maar het verzameld zich ook in zeeën en oceanen. Plastic zwerfafval heeft zich verspreid van de polen tot de evenaar. Het zichtbare plastic in rioolwater wordt in Rijnland door de Afvalwaterzuiveringsinstallaties uitgefilterd. De vraag is, in hoeverre dit het geval is voor microplastics. Recent verschenen in de pers alarmerende berichten over deze kleine plastic deeltjes, voornamelijk afkomstig van cosmetische producten zoals peelings, douche-gels, gezichtreinigers en zelfs tandpasta’s.

Volgens Stichting De Noordzee zijn deze minuscule plastic deeltjes in ten minste 90 cosmetica-producten aanwezig, worden ze door het doucheputje gespoeld en passeren ze de zuivering om uiteindelijk in de Noordzee terecht komen.

De Plastic Soup Foundation is in november van het vorige jaar begonnen met acties om aandacht voor het plasticprobleem te vragen.

Voor de Partij voor de Dieren was het aanleiding tot het stellen van waterschapsvragen. Meer informatie over plastics en microplastics en de gestelde vragen (en het antwoord van Rijnland) vind je hier. Rijnland onderkent het probleem en de impact die het kan hebben. Rijnland zal bij de STOWA (stichting, die onderzoek uitvoert voor de waterschappen) en de Unie van Waterschappen het probleem op de agenda zetten.

Vlak na de beantwoording van het bestuur op onze vragen vonden we het volgende artikel. Het is erger met microplastics dan we dachten. Naast scrubs, het uiteenvallen van grotere plastics weten we nu ook dat wasbeurten van synthetische stoffen ook microplastics toevoegen aan het oppervlaktewater. Het is erger dan we dachten.

Aanvulling 21 oktober 2012.

Deltares en IVM hebben naar aanleiding van de actie van de Plastic Soup Foundation onderzoek gedaan naar het voorkomen van microplastics in cosmetica producten, en de gevolgen ervan op organismen, die ermee in aanraking komen. Ook Nieuwsuur besteedde er aandacht aan. Er werd onder anderen gezegd dat microplastics niet door waterzuiveringsinstallaties worden tegengehouden.

De foto in de diashow is van Stichting de Noordzee. Wij hebben toestemming gekregen deze te gebruiken, waarvoor dank.

Gerelateerd nieuws

Exotische rivierkreeften

Februari 2009 stelde de Partij voor de Dieren vragen over het voorkomen van rivierkreeften. Onlangs stelde de VVD vrijwel d...

Lees verder

Bijensterfte, imidacloprid; red de bij!

Het Europees Parlement heeft besloten dat bestrijdingsmiddelen voortaan strenger worden gecontroleerd op risico's voor ...

Lees verder