Kwaliteit voor later 2 Evaluatie van het water­kwa­li­teits­beleid


30 december 2012

In December 2012 verscheen het rappport van het Planbureau voor de Leefomgeving: ‘Kwaliteit voor later 2 Evaluatie van het waterkwaliteitsbeleid’; de opvolger van ‘Kwaliteit voor Later Ex ante evaluatie Kaderrichtlijn Water’ uit 2008.

Een mooi, maar niet altijd plezierig, uiterst gedegen rapport, de moeite van het volledig lezen zeker waard. De vormgeving is zoals we het van het Planbureau voor de Leefomgeving gewend zijn, helder en duidelijk. Veel onderwerpen waar ook de Partij voor de Dieren mee bezig is, ook in Rijnland. Een beperkt overzicht van het rapport gericht op oppervlaktewaterwaterkwaliteit is weergegeven. Ook in andere bijdrages heeft de Partij voor de Dieren in Rijnland op een aantal van de in het rapport beschreven problemen gewezen. Voorbeelden: ‘Werkt het mestbeleid’, Trendanalyse waterkwaliteit’, KRW, microplastics, etc. Hier vind je voor ons belangrijke delen van het rapport geciteerd. Maar nu de belangrijkste ‘bullets’ van het rapport:

  • Gebruiksdoelen water (o.a. landbouw, drinkwater, recreatie) meestal gehaald, natuurdoelen worden niet gehaald.
  • De laatste jaren stagneert de verbetering van de waterkwaliteit, vooral bij fosfor en bestrijdingsmiddelen.
  • Doelen ecologisch waterkwaliteit vaak niet haalbaar in combinatie met huidige landbouw.
  • De belasting van het oppervlaktewater vanuit landbouwgronden is maar beperkt verminderd en is nu de grootste bron van nutriënten.
  • Met het huidige mestbeleid verbetert de oppervlaktewaterkwaliteit nauwelijks.
  • Waterbeheer is vooral afgestemd op het faciliteren van de landbouw.
  • Vergeleken bij burgers betalen boeren relatief beperkt mee aan het waterbeheer.

Het rapport van het PBL geeft ook nog enige goede innovatieve maatregelen waardoor de belasting vanuit de landbouw lokaal kan worden beperkt, het rapport blijft daarbij binnen de aanwezige kaders, en vindt de mogelijkheden beperkt. Beperking van de landbouw wordt aan de politiek overgelaten. In de partijprogramma’s van de afgelopen verkiezingen is de Partij voor de Dieren de enige partij die daar serieus aandacht aan besteed, zie hoofdstuk 1 van het meest recente partijprogramma.

Gerelateerd nieuws

Muskusratten revisited, ‘de veldproef’

In de Verenigde Vergadering van afgelopen November was er een heftige discussie over het muskusrattenbeheer. Heikel (en ond...

Lees verder

Jaaroverzicht 2012 van de Partij voor de Dieren in Rijnland

Op de website van de Partij voor de Dieren in het Hoogheemraadschap van Rijnland houden we nauwgezet onze activiteiten bij....

Lees verder