Eindejaarbericht PvdD in Rijnland.
Uiteraard heeft ook de Partij voor de Dieren in Rijnland een jaarverslag geschreven.
Er is immers op het internet geen partij te vinden die zo uitgebreid en transparant weergeeft wat ze in diverse gremia waarin ze vertegenwoordigd is doen: vragen, discussies, opinieartikelen, moties en amendementen, etc.. De meeste partijen komen daarin niet verder dan berichten van de Tweede Kamer. Check it out! Het gereedkomen van de vernieuwde website, een genoegen om op te surfen, hebben we in Rijnland aangegrepen om met terugwerkende kracht al onze bezigheden vanaf november 2008 op de site te zetten. Geen echt groot karwei als je een goed dossier hebt en een gebruiksvriendelijke website. Onder ‘Actueel’ vind je Nieuws, Opinieartikelen en Weblog (het weblog van Dick de Vos in inmiddels verplaast naar de deelsite van de gemeente Leiden); onder ‘Waterschapsfractie’ zie je De Bestuurder, Waterschapsvragen, Bijdragen & Speeches en Moties. Dat alles geeft een goed overzicht van wat we gedaan hebben in de afgelopen twee jaar. En zijn er nog vragen, dan kun je die onder ‘Contact’ stellen. Doe dat, want contact met de achterban vinden we erg belangrijk.
Highlights
Moties
Rijnland eet geen paling meer
Duurzaamheid als criterium voor projecten
Drooglegging veenweidegebieden
Baggeren bij lage temperatuur
En zeker niet te vergeten onze drie moties over het muskusrattenbeheer, een actie die met bijbehorende discussie zonder enige actie van onze kant de krant haalde. Verrassend.
Bestuursvragen (en antwoorden)
Halen we de Kaderrichtlijn Water doelen?
De PvdD heeft er op aangedrongen om het probleem uit- en afspoeling landbouwgronden (de belangrijste bron van fosfaatbelasting van het oppervlaktewater) aan te kaarten bij de verantwoordelijke nationale overheid. Het bestuur neemt deze suggestie over.
Vispasseerbaarheid van Rijnland's gemalen
Een tekstueel amendement werd aangenomen. Per gemaal wordt bezien of voorzieningen moeten worden getroffen om het gemaal vispasseerbaar, dan wel viswerend te maken’
Natuur-, dier-/welzijnsorganisaties in Visstandbeheercommissies
En dat is aangenomen!
Discussiebijdragen
Die leverden we ook, over biomanipulatie en zelfs twee over muskusratten; maar ook over verondiepen van diepe plassen en over indicatoren om de evaluatie van het Waterbeheerplan te volgen en te sturen (we zijn per definitie ook bestuurder voor andere zaken dan in ons partijprogramma staan).
We laten het even bij deze highlights, want er was ook vissterfte onder het ijs, een geitenweitje, de Flora- en faunawet, rivierkreeften, actief biologisch beheer, waarheen met het veen, trendanalyse waterkwaliteit, belasting met zware metalen door vuurwerk, etc. En zoals we boven schreven de website geeft een compleet overzicht van onze werkzaamheden. Onze vele mondelinge bijdrage hebben we niet ingevuld, dat zou te veel en dus onoverzichtelijk kunnen worden.
Vraag van onze achterban is natuurlijk, en terecht, wat heeft de PvdD fractie nu bereikt, zo halverwege het traject. Eigenlijk wel veel, maar we hadden wel veel meer gewild. Maar zo werkt het niet, soms moet je streven naar consensus, soms moet je water in de wijn doen (en dat is niet lekker). Een voorbeeld: wij wilden als PvdD geen zalm, geen paling en alleen duurzaam geproduceerde artikelen op het menu van Rijnland. Alleen voor de paling kregen we steun van twee andere partijen, en dat is nodig voor een motie.
In ieder geval: we zijn er, en we worden gezien, gehoord en geaccepteerd als meer dan volwaardig. Één van de hoogheemraden merkte op dat de vragen en moties van de PvdD altijd zo compleet en gedegen waren. Die steken we ook even in onze zak.
Rest ons nog jullie allen een fijne kerst, een plezierige jaarwisseling (en dat is zonder vuurwerk) en een goed en diervriendelijk 2011 toe te wensen.
Dick de Vos en Lowie van Liere
Gerelateerd nieuws
Muskusrat vriendelijk bestrijden
De Partij voor de Dieren diende gesteund door de PvdA en Water Natuurlijk een drietal moties in om het muskusrattenbeheer v...
Lees verderImidacloprid revisited
De heer De Vos wijst on de Commissie Veiligheid en Gezond Water op gevaren van het middel Imidacloprid voor de volksgezondh...
Lees verder