Jacqueline van den Broek


Water­schaps­be­stuurder

Jacqueline van den Broek is waterschapsbestuurder voor Partij voor de Dieren Rijnland. Daarnaast is zij beleidsadviseur Recreatie en Toerisme bij de provincie Noord-Holland en fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Haarlem. Ze woont in Haarlem-Noord en houdt van vegan koken en wandelen, liefst met rugzak en tentje. Haar favoriete plek in Rijnland is langs de Spaarne, waar de stad overvloeit in het polderlandschap en je nog veel elementen ziet van het oude landschap.

Een ander systeem

Jacqueline wil zich vanuit Partij voor de Dieren Rijnland inzetten voor schoon water, de bron van het leven. Jacqueline: “Dat klinkt misschien wat zweverig maar het is echt zo. Zonder schoon water wordt het voor zowel voor mensen als dieren een stuk lastiger op aarde. Nederland is weliswaar beroemd om z’n ingenieurswerken zoals de Deltawerken en de Afsluitdijk, maar inmiddels weten we dat we naar een heel ander systeem toe moeten werken. Waarin we veel meer gaan leven met het water in plaats van strijden tegen het water.” Dit biedt volgens haar veel kansen voor de natuur en het dierenleven.

Vervuiling die wordt veroorzaakt door de landbouw, industrie en bollenteelt moeten we daarom tegengaan. Jacqueline wil dat de vervuiler gaat betalen, en dat bedrijven en boeren die zich inzetten voor schoon water en biodiversiteit worden beloond.

Door de ogen van een dier

Ze bekijkt de wereld graag door de ogen van een dier, want dan is het ineens heel helder waarom het systeem moet veranderen. Jacqueline: “De mens ziet veel dieren vaak maar als lastig, denk aan de wolf of exoten zoals de muskusrat. Ik denk dan vaak: wat zouden die dieren over ons mensen zeggen?” Zelf wordt Jacqueline geïnspireerd door een vrouwtjes olifant, omdat die zorg draagt voor haar jongen, samenwerkt met anderen, nooit opgeeft onder zware omstandigheden en als het nodig is even flink van zich kan laten horen.