Aanvulling op discussie Lange­raarse plassen in de commissie Veiligheid & Gezond water


20 januari 2017

Op 2 november 2016 had de Verenigde Vergadering goedkeuring moeten geven voor een Uitvoerings- en voorbereidingskrediet KRW2 Langeraarse plassen. De Partij voor de Dieren heeft als een van de weinige fracties haar goedkeuring gegeven. Het is van groot belang dat de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water (kortweg KRW) gehaald gaan worden. Helaas ziet niet elke fractie die noodzaak. Nog steeds wordt in de commissievergadering gediscusseerd of natuurvriendelijke oevers wel zo noodzakelijk zijn en of geen alternatieven te bedenken zijn.

Hieronder vindt u de aanvulling op de discussie in de commissievergadering.

"Beste mensen,

Graag zou ik een aanvulling willen geven op de discussie die gisteren wederom ontstond in de commissievergadering over de Langeraarse plassen.

Inmiddels is toegezegd dat voor baggeren een alternatief gezocht zal gaan worden, maar voor natuurvriendelijke oevers zijn hoogstwaarschijnlijk geen alternatieven te vinden, en de vraag is of je ze moet willen als ze er al zijn. Zoals in de vorige commissie al aangegeven had mevrouw Leewis wat ons betreft door kunnen gaan met haar plannen voor NVO en waarom? Omdat de oevers vóór de lente aangelegd hadden moeten worden om het meeste effect te krijgen.

Achteraf blijkt nu ook dat de ingelanden wel degelijk voor NVO blijken te zijn waar eerder nog gedacht werd dat dit niet zo was.

Daarnaast dienen wij vóór 2021 aan de doelstellingen van de KRW te voldoen. Zoals te zien is in de Reeuwijkse plassen zijn de resultaten van de NVO pas nu zichtbaar aan het worden, aangezien dit een tijd in beslag neemt. Rijnland zal aan beide knoppen moeten draaien: waterkwaliteit én ecologie. De KRW geeft parameters en het principe one out all out wordt gehanteerd, dus nogmaals, als wij aan de doelstellingen van de KRW willen voldoen dan zullen wij niet alleen werk moeten maken van de fysisch chemische staat van het water, maar ook van de ecologie!

Mvg,
Ramona Bleyie
Fractie Partij voor de Dieren"

​ ​

Gerelateerd nieuws

Bestuurlijke discussiebijeenkomst Muskusratten bij Fort Wierickerschans te Bodegraven

Op 30 september jl. werd een bestuurlijke discussiebijeenkomst gehouden waarbij ook de muskusratten 'beheerders' aanwezig war...

Lees verder

Kippen ter vervanging van bestrijdingsmiddelen

Het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, ook bekend onder de merknaam Roundup, mag gewoon gebruikt blijven worden. ...

Lees verder